Foto: Peter Jernberg/SR.

Risk för förstörda skördar i Småland

Det är inte bara villaägarna i Småland som drabbas av översvämningarna. Nu börjar också bönderna få problem med åkrar och betesmarker som står under vatten. När vattnet väl har dragit sig tillbaka kan markerna bli helt obrukbara under lång tid och dessutom riskerar djuren att drabbas av sjukdomar.

När Svartån svämmade över hamnade Carl-Gustav Franssons marker i Aneby under vatten.

– Ja, det ser ju förödande ut. Trettio procent av min vallareal ligger under vatten. Det är ju ett jättestort problem som vi står inför, säger Carl-Gustav Fransson.

Det är fler jordbrukare än du som är drabbade?

– Ja, det är många fler.

Natten till onsdagen föll nästan 30 millimeter regn över de redan översvämningsdrabbade områdena. Det har gjort att sjöar och vattendrag återigen har börjat stiga på flera håll. Läget bedöms ändå som stabilt, och man bevakar nu vattenflödena.

Medan källare efter källare tömts på vatten kommer nästa problem i spåren av översvämningarna. Bönderna har fått problem med vatten på sina åkrar.

Många oroliga
Utanför Aneby står en dalgång där Svartån rinner fram under vatten, men även i Tranås och Eksjötrakten har bönder fått problem. Helena Jonsson i LRF:s regionstyrelse i Jönköpings län har fått många samtal från oroliga medlemmar.

– De som är värst drabbade kan ju ha mossmarker som ligger lågt. Det ser ju mörkt ut för den här odlingssäsongen, säger Helena Jonsson.

När vattnet översvämmar åkrar och hagar får bönderna en rad problem. Djuren måste flyttas och hitta beten på andra håll och det kan bli svårt för den som har en mindre gård. Dessutom hotar hela skörden att ruttna bort.

– Det blir ju foderbrist. Det kan ju bli så att vi inte får ihop vinterfoder så vi klarar oss, berättar lantbrukaren Carl-Gustav Fransson.

Men även djuren kan påverkas om de går i vattensjuka marker. Nötdjuren kan drabbas av juverinflammationer när det skvätter upp förorenat vatten på spenarna och det finns risk för klövröta när det är fuktigt.

Ett stort bekymmer är att kommunernas reningsverk inte hinner med att rena allt vatten vilket får till följd att det översvämmade vattnet innehåller avloppsvatten.

Blir obrukbara
När det förorenade vattnet rinner in över åkrarna blir de obrukbara för resten av säsongen, både som betesmark och odlingsmark.

Helena Jonsson på LRF i Jönköpings län tror lantbrukare kan komma att kräva ersättning av kommunerna för att avloppsvatten runnit ut på åkrarna.

– Det tycker jag verkar vara en ganska sund skadeprincip att den som orsakar skadan blir ersättningsskyldig, säger Helena Jonsson.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".