Svårt med rekryteringen av kvinnliga professorer

Det går dåligt med rekryteringen av kvinnliga professorer. Bara varannan högskola klarar av att leva upp till de procentmål som finns för hur många nyanställda professorer som ska vara kvinnor. På Malmö högskola har man dock lyckats.

Kjell Gunnarsson är förvaltningschef på Malmö högskola och han tycker det är bra att målen finns.

– Hade man inte satt de här målen tror jag inte att högskolorna, det vill säga vi, hade arbetat så effektivt och aktivt som vi har gjort under de senaste årtiondena.

Nådde procentmålet
De procentmål som finns för hur många av de nyanställda professorerna som måste vara kvinnor är olika för de olika högskolorna. På Malmö högskola måste till exempel fyra av tio nyanställda professorer vara kvinnor. Av de nio professorer som de anställde förra året, var fyra kvinnor.

Kjell Gunnarsson säger att det beror på flera saker.

– Det första är ett aktivt rekryteringsarbete, när vi går ut och söker professorer till Malmö högskola, att man tittar noga på var de intressanta kandidaterna finns. Det andra är att man satsar på meriteringsmedel, det vill säga att folk som är inne i vår organisation får tjänstledigt för att meritera sig så att de så småningom blir professorskompetenta.

Traditionellt kvinnliga ämnen
Inom organisationen finns det många kvinnor, berättar Kjell Gunnarsson, eftersom de har många traditionellt kvinnliga ämnen som vård och omsorg. Av de fyra kvinnliga professorerna som anställdes förra året, arbetade tre inom socialt arbete och en inom tandläkeri.

Att de har så lite teknik, tror han är en anledning till att de lyckas bättre med sin rekrytering än till exempel KTH och Chalmers.

– Det tror jag definitivt. Inom de sektorerna finns det väldigt många duktiga kvinnor som är på väg upp att bli professorskompetenta.

Ni har inte funderat på att försöka få det till 50-50, eller ännu mer kvinnor?

– Det är mycket möjligt att det går dithän, säger Kjell Gunnarsson, förvaltningschef på Malmö högskola.

Tove Persson, P3 Nyheter
tove.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".