Beslagtagen internetsprit lämnas tillbaka

Efter beslutet i EG-domstolen i början av juni har nu Tullverket börjat arbetet med att lämna tillbaka hundratusentals liter alkohol som beslagtagits från privatpersoner som beställt över internet.

Men krav på skadestånd har redan kommit in till verket och fler väntas för stora mängder av alkoholen kan ha blivit för gammal.

– Det som är i riskzonen är ölen och en del viner, i synnerhet lådviner, säger Jan Ingemar Karlsson, tullåklagare i Göteborg.

7000 personer
Det är i Göteborg där större delen av den internetbeställda alkoholen förvaras i stora lagerlokaler. Totalt är det 350 000 liter alkohol beställts av cirka 7 000 personer. Efter att EG-domstolen i början av juni slagit fast att internetimport inte är olaglig så ska flaskor och burkar lämnas tillbaka.

– I samband med att vi gjorde beslagen fick vi normalt sett uppgifter på de personerna som hade beställt via beställningssedlar. så vi har namnuppgifter och adresser på i stort sett samtliga, säger han.

Vill ha ersättning
Fallet i EG-domstolen handlade bland annat om göteborgaren Klas Rosengrens vin som beslagtogs för sex år sen. Det är knappast drickbart, säger Rosengren och det vill han ha ersättning för.

– Det vore märkvärdigt om inte vi kompenserades för allt detta som har skett för så många svenskar, säger han.

Tullverket har redan tagit emot krav på skadestånd, flera väntas och den här typen av ärenden går direkt till justitiekanslern och avgörs där. Hur JK kommer att ställa sig vill handläggaren Magnus Hermansson inte säga något om men blir det ingen ersättning kan den enskilde stämma staten i domstol.

Kan bli skattetillägg
En annan fråga är skatten. Den som inte vill ha tillbaka sin alkohol behöver inte betala någon skatt men det måste den som vill ha sina varor och det kan också bli fler tillägg, säger Björne Sjökvist på skatteverket:

– Det kan bli fråga om skattetillägg och då är det tjugo procent av den där skatten som man ska betala och dessutom en förseningsavgift om man inte har deklarerat, och den är på tusen kronor, säger han.

Men för Klas Rosengren är skattekravet orimligt.

– Det visar sig att den enskilde hade rätt och staten fel. Då kan inte staten komma med en retrograd lagstiftning som gäller privatimport, säger han.

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".