Antalet uppgifter som lämnas ut har minskats från 34 till 19.

Nya regler för kontroll av flygpassagerare

EU och USA har förhandlat fram nya regler för vilka uppgifter flygbolag ska lämna till amerikanska myndigheter om passagerare som flyger dit.

På torsdagen väntas den svenska regeringen ta ställning till överenskommelsen som innebär att färre uppgifter än idag ska lämnas ut, men att de kan lagras längre.

Passageraren Bo Stenqvist, som ska flyga från Arlanda, är kritisk.

– All den här kontrollen av passagerare, behöver man inte åka till USA så åker man gärna nån annanstans istället

Varför stör det dig att de får uppgifter om dig?

– Det är integritetskränkande som jag ser det och man vet inte vad de används till, när de dyker upp i andra sammanhang, säger han.

Från Arlanda och andra Europeiska flygplatser flyger runt tio miljoner passagerare om året till USA. Uppgifterna om dem är enligt amerikanska myndigheter viktiga i kampen mot terrorismen.

Olagligt avtal
Men förra året slog EG-domstolen fast att det avtal som fanns om vilka uppgifter som flygbolagen skulle lämna ut var olagligt.

Nu har man förhandlat fram vad som är tänkt att bli ett nytt långsiktigt avtal och enligt det minskar antalet uppgifter som lämnas ut om varje passagerare från 34 till 19.

– Den största skillnaden rör persondata som på ett eller annat sätt skulle kunna avslöja etnisk hemhörighet, politisk hemvist eller religiös inriktning.

– Också information där man kan gå in och se en persons hälsotillstånd. Den typen av data kommer att filtreras bort i det här nya systemet, säger SAS informationsdirektör Jan Ollongren.

Tiden förlängs
Till uppgifter som kommer lämnas ut hör till exempel kreditkortsinformation, telefonnummer, adress och uppgifter om bagage.

Samtidigt förlängs tiden som amerikanska myndigheter kan ha passageraruppgifterna i en databas från 3,5 till 7 år.

Något man från svenskt håll har varit kritisk mot. Men enligt Håkan Malmqvist, chef för UD: s amerikaenhet, har man nu nått en acceptabel kompromiss.

– Vår slutsats är att helheten är ändå möjlig att tillstyrka och stödja. Den stora fördelen är att vi får ett avtalsreglerat förhållande som gör att alla vet vad som gäller under ett antal år som kommer, säger han.

Måste godkännas
Avtalet ska godkännas av medlemsländerna innan det slutligen fastställs, den svenska regeringen väntas ta ställning i frågan på torsdagen.

På Arlanda ser Roland Mäki inga problem med att uppgifter om hans resor lämnas till amerikanska myndigheter.

– Jag har inget att dölja, säger han.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".