Genombrott i förhandlingar om Tjetjenien

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, är just nu i Moskva för samtal med de ryska myndigheterna om problemen med mänskliga rättigheter i Tjetjenien.

Trots en rad fällningar i Europadomstolen har Ryssland haft svårt att acceptera domstolens beslut. Att samtalen nu kan föras på rysk regeringsnivå betecknar Thomas Hammarberg som ett genombrott.

– Det har varit problem med genomförandet av domstolens beslut, men nu verkar det som man har samlat ihop sig och är beredd att ta tag i de rätt många problem som domstolen har tagit upp, inklusive då myndigheterna i Tjetjenien som också var representerade på mötet, säger han.

Uppskattar kritiken
Europarådets delegation har här i Moskva träffat representanter för en rad ryska ministerier, president-administrationen och lokala tjetjenska myndigheter. Möten har också hållits med ledande politiker som utrikesminister Sergej Lavrov.

Delegationen från Strasbourg har dessutom haft en separat genomgång med fristående ryska människorätts-organisationer, till exempel Memorial som uppskattar Thomas Hammarbergs tydliga kritik mot tortyr och övergrepp i Tjetjenien.

Ingen avgörande förändring
Däremot tror inte Memorial att samtalen kommer att leda till någon avgörande förändring i Rysslands politik i Tjetjenien. Oleg Orlov är Memorials Tjetjenien-expert och han tror att Ryssland kommer att nöja sig med att betala skadestånden vid fällande domar i Europadomstolen.

– Jämfört med Rysslands oljeintäkter är skadestånden en struntsumma, säger Oleg Orlov på människorätts-organisationen Memorial.

Ser en ljusning
Men Thomas Hammarberg ser en ljusning i förhandlingarna, inte minst i de lokala tjetjenska myndigheternas vilja att ta itu med tidigare krigsförbrytelser.

– Nu är man beredd att satsa, troligen därför att det folkliga trycket är så starkt i Tjetjenien att det här måste klaras upp. Vi hoppas också att de federala myndigheterna här i Moskva är beredda att satsa på det här.

– För att utan både lokal medverkan och medverkan från Moskva så kommer det här inte att kunna genomföras. Men efter det här mötet så är jag mer optimistisk om att det här kanske kan bli verklighet, säger han.

Fredrik Wadström
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".