Palestinsk minister kritiserar Hamas

Efter frisläppandet på onsdagen av den brittiske korrespondenten Alan Johnston anklagar den palestinska krisregeringen Hamas för att ha varit betydligt mer inblandade i kidnappningen, än vad organisationen ger till känna.

Enligt krisregeringen ville Hamas, genom en riggad frigivning just på onsdagen, stjäla uppmärksamheten när krisregeringen för första gången på 15 månader kunde betala ut löner till palestinska statsanställda.

Särskilt de 19 000 anställda som sympatiserar med Hamas blev utan löner.

”Uppgörelse”
Riyad el-Malky, informationsminister i den palestinska krisregeringen.

– Att hålla honom till den här dagen och använda frisläppandet som ett politiskt utspel det betydde ju att de faktiskt hade möjligheten direkt eller indirekt att släppa honom men det ser ju ut som om det höll honom fången bara för att kunna använda honom så här som en uppgörelse, det bevisar ju bara att de inte är så oskyldiga.

Allvarliga anklagelser
Informationsministern säger också utan några som helst omsvep att visst är det allvarliga anklagelser som riktas mot Hamas.

Informationsministern säger också till Ekot att det nu kommer inledas en utredning för att utreda omständigheterna kring kidnappningen av Alan Johnston och att Johnstons vittnesmål har en avgörande betydelse.

– Vi ska verkligen försöka prata med honom med hjälp av dem brittiska regeringen för att få hans intryck av vad som hänt och försöka få information på sättet för att kunna skapa oss en bättre bild.

Svårigheter
Den palestinske informationsministern erkänner också svårigheterna med att kunna ställa ansvariga inför rätta inom till exempel islams arme som skulle ha varit den extremistiska grupp som höll honom kidnappad eller ansvariga inom Hamas.

– Vi är ju inte i Gaza för att kunna leta efter dem, men vi vill ändå lova att vi kommer göra efterforskningar för att den eller de som kidnappat Alan Johnston också ska få betala för det, säger den palestinske informationsministern Riyad el-Malky direkt efter ett möte med den brittiske generalkonsuln.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".