Kinesiskt telekombolag utmanar Ericsson

Det kinesiska telekombolaget Huawei räknar med att snart vara i kapp världsledande Ericsson som systemleverantör, enligt en intervju som nyhetsbyrån Reuters gjort med en av det kinesiska bolagets högsta direktörer.

Telekomanalytikern Greger Johansson vid analysföretaget Redeye säger att Huaweis framfart är bekymmersam för Ericsson men tycker ändå att bolagets uppgifter ska tas med en nypa salt.

– Jag tror inte det är någon större trovärdighet i det idag faktiskt med tanke på att deras marknadsandel idag inte är speciellt hög. Att de skulle komma upp i 30-35 procents marknadsandel på ett år det tror jag inte finns någon möjlighet alls för dem att göra.

– Men det är ju uppenbart att Huawei och andra kinesiska spelare tar marknadsandelar och har kommit in på vissa marknader, säger han.

Svåranalyserat
Greger Johansson betonar att Huawei är ett svåranalyserat bolag eftersom det inte är börsnoterat och inte har samma krav på information som Ericsson och andra konkurrenter.

I en intervju med Reuters säger chefen för Huaweis mobilverksamhet att bolaget fördubblat försäljningen av mobilsystem varje år den senaste femårsperioden och att 2007 inte kommer bli något undantag.

Huawei har i dagsläget en marknadsandel på cirka 20 procent av den globala försäljningen av utrustning för GSM-nät. Marknadsandelen för världsettan Ericsson ligger runt 30 procent.

Positiv utveckling
Ericssons aktie ligger nu på sin högsta nivå sedan januari - och har de senaste veckorna gått upp med 10 procent, vilket är mer än börsens genomsnitt, och för en positiv utveckling krävs bland annat att bolaget fortsätter vinna order från mobiloperatörer, enligt Greger Johansson.

När Ericsson om drygt två veckor - fredagen den 20 juli - presenterar sin delårsrapport för årets andra kvartal kommer tillväxten och marginalerna att vara i fokus. Det finns en oro för att Huawei för att göra en verklig inbrytning också på den europeiska marknaden pressar priserna på mobilsystem, säger Greger Johansson.

– Det är klart att det är en sådan parameter som påverkar marginalerna på sikt, säger han

Robert Sennerdal
robert.sennerdahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".