Ryssar i Sotji jublar efter beskedet.

Putin hjälpte Sotji få vinter-OS 2014

Det blir Ryssland, som får arrangera vinter-OS 2014. I natt röstade den Internationella olympiska kommittén fram den ryska staden Sotji, som ligger vid Svarta havet.

Den här gången var det ryska OS-delegater och arrangörer som fick jubla så där otroligt ohämmat efter att den Internationella olympiska kommitténs ordförande Jaques Rogge, avslöjat att den ryska staden Sotji vunnit kampen om att få arrangera vinterspelen år 2014.

Nej till Pyeongchang och Salzburg
I den slutgiltiga omröstningen vann Sotji över den sydkoreanska staden Pyeongchang, som för andra gången förlorade i det avgörande ögonblicket, med fyra rösters marginal.

I den första röstomgången åkte österrikiska Salzburg ut.

Segern för den ryska staden måste betraktas som en stor framgång för Rysslands president Vladimir Putin.

Direkt efter mötet med president George Bush här i USA i helgen åkte han till OS-avgörandet i Guatemala och talade för Sotjis sak.

Talade på engelska
Putin framträdde på engelska, ett språk som han inte brukar använda i officiella sammanhang, inför IOK:s ledamöter under Sotjis slutgiltiga presentation av sin kandidatur.

Den ryske presidenten garanterade bland annat att det skulle finnas snö nog i området när det är dags om sju år.

Det spekuleras nu i att han efter att han slutat som president nästa år ska bli hedersordförande för stadens OS-arrangemang.

Ryssland har tidigare, under sovjettiden, stått värd för sommar OS i Moskva 1980, men det här blir första gången som landet får arrangera ett vinter-OS.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".