Dystert för Tyskland i EU-rapport

I dag kommer EU-kommissionen med en ny ekonomisk prognos. Och det väntas bli en dyster läsning för flera av de stora euro-länderna, inte minst för Tyskland.
Det blir knappast någon överraskning om Tyskland utöver en formell varning också kan hotas med böter för landet inte klarar kraven i stabilitetspakten, som bland annat säger att underskottet i budgeten får bli högst 3 procent av bruttonationalprodukten. Tidigare har Portugal hamnat i den situationen. Och nu väntas även Frankrike få en första varning för att man riskerar att bryta mot kraven i stablitetspakten. För Tysklands del kan underskottet i finanserna blir över 3,5 procent i år och över 3 procent även 2003. Att flera av euro-länderna plågas av underskott i sin budget bottnar till stor del i en allmänt svaga konjunktur. Läget för Tyskland blir inte bättre av att den europeiska centralbanken, ECB, under lång tid avstått från att försöka sätta fart på ekonomin genom sänkta räntor. Det är något som både ekonomer och politiker i Tyskland efterlyst - senast häromdagen genom att påpeka att ECB borde sänka styrräntan med en hel procentenhet. Följden är att den tyskla ekonomin för tillfället gått i baklås, säger Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken. Det som återstår för regeringen är skattehöjningar och nedskärningar i välfärden. Men det är något som redan stött på motstånd bland tyska väljare och intressegrupper som börjat tala om demonstrationer och motaktioner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".