Oklart om de oinredda hönsburarna

Jordbruksverket uppmanar nu kommunerna att bötfälla de äggproducenter som behåller de omdiskuterade oinredda hönsburarna. Detta trots att länsrätten i Jönköping i en dom nyligen slagit fast att burförbudet strider mot EU:s regler.
Leif Denneberg, som är chef för Jordbruksverkets djuravdelning, hävdar dock att förbudet fortfarande gäller. – Vår bedömning av rättsläget är att hönshållning i oinredda burar inte är tillåten, om inte dispens har beviljats, och därför ska dessa bestämmelser tillämpas fullt ut, säger han. I somras beslutade Jordbruksverket genom ett tillägg till djurskyddsbestämmelserna att de sedan länge så omdebatterade hönsburarna ska bort. Överklagat beslut De tidigare dispenserna, som många äggproducenter har haft, skulle inte längre förnyas när de löper ut. Detta beslut har överklagats av ett 30-tal äggproducenter, och i en dom i länsrätten nyligen fick de rätt. Länsrätten ansåg att direktivet skulle ha anmälts till EU innan det kunde träda i kraft, eftersom det kunde ses som ett handelshinder. Komplicerat läge Det som komplicerar fallet är att länsrätten i Stockholm i ett liknande fall samtidigt kom fram till motsatsen och gav Jordbruksverket rätt. Jordbruksverket har därför överklagat domen i Jönköping som man anser felaktig. Någon EU-anmälan behövs inte, anser man, men för säkerhets skull, och för att spara tid, kommer troligen regeringen inom kort göra en anmälan till EU, parallellt med rättsprocessen i Sverige. – Regeringen får överväga om man i alla fall, för säkerhets skull ska göra en anmälan. Det man skulle vinna med detta är naturligtvis att det blir en mycket kort parentes innan alla måste ställa in sig i ledet igen. Precis det som alla som är intresserade av dessa frågor vill, säger Leif Denneberg. Förvirrande för producenterna För äggproducenterna kan det hela tyckas förvirrande vem man ska följa, länsrätten eller Jordbruksverket, men Jordbruksverket är säker på sin sak. Verket har nu i veckan uppmanat alla kommuner att sätta hårt mot hårt mot de producenter som behåller sina gamla burar, även i de fall där man vunnit i länsrätten. – Vår uppfattning är att att bestämmelserna gäller, och vi har därför skrivit till samtliga kommuner om att man bör följa dessa bestämmelser fullt ut, säger Leif Denneberg på Jordbruksverket. Men är inte detta ganska förvirrande för de äggproducenter det gäller? – Eftersom olika länsrätter har kommit fram till olika uppfattningar kan det bli förvirrat, men vi vill tydliggöra Jordbruksverkets uppfattning att dessa regler gäller. Vad är ditt råd till den som har oinredda hönsburar i dag? – Följ regerna! Djurskyddsbestämmelserna ska följas fullt ut. Då måste man göra sig av med sina gamla anläggningar? – Ja, det ska man göra, säger Leif Denneberg på Jordbruksverket.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".