Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Var fjärde elev sexuellt trakasserad

Många elever känner sig kränkta i skolan, både av lärare och av andra elever. Särskilt drabbade är flickor och elever av utländsk härkomst, det visar en ny undersökning från Skolverket. Fyra procent av högstadie- och gymnasieeleverna uppger att de blivit utsatta för övergrepp i skolan.
I Skolverkets första stora kartläggning av den sociala miljön i skolan, baserat på enkätsvar från 3 400 elever i grund- och gymnasieskolor över hela Sverige, framkommer det att kränkningar baserat på kön är vanligt förekommande och det inte bara elever emellan. En av fyra elever upplever sig sexuellt trakasserade, mest drabbade är flickor av utländsk härkomst. Övergrepp förekommer Fyra procent uppger att de har utsatts för sexuella övergrepp och sju procent svarar att de har blivit erbjudna fördelar i utbyte mot sexuella tjänster, alltså både från andra elever och lärare. – Det är 24 stycken av 2 300 ungdomar som säger att de har varit utsatt för ett övergrepp av en vuxen människa, av en lärare på skolan. Det pekar på hur viktigt det är att vi har ett bra alarmsystem i skolan, säger Mats Ekholm, generaldirektör på Skolverket. Etnisk kränkning vanligt Kränkningar baserade på etnicitet är också vanligt förekommande. En av fyra elever med utländsk bakgrund svarar att de utsätts för verbala kränkningar, alltså bland annat glåpord, på grund av sitt ursprung. En av fem anger att deras ursprung är den direkta orsaken till att de behandlas sämre än andra elever. Lärarna kan för lite Mats Ekhom ser allvarligt på kartläggningens resultat och menar att skolorna nu måste ta itu med den etiska problematiken: – Lärararna behöver lära sig mer om socialpsykologi och mer om ungdoms- och barnkulturen och dess normer, säger han.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".