Regeringen utreder cancervården

Nu ska den svenska cancervården bli bättre. Regeringen fattade på torsdagen beslut om att tillsätta en utredning för en nationell cancerstrategi. Vården ska bli mer lika över landet och bli bättre på att förebygga cancer.

– Vi måste ta itu med cancern på ett lite nytt sätt, och vi behöver fundera på hur vi kan bli bättre på att förebygga, behandla för att bota och klara omvårdnaden av patienter, säger socialminister Göran Hägglund.

Idag drabbas ungefär var tredje person av cancer, och det befaras att det i framtiden kan bli så mycket som varannan. Nu ska den svenska cancervården bli bättre på att förebygga och behandla cancer.

Ojämlik vård
Cancervården har länge kritiserats för att vara ojämlik beroende på var i landet man bor. Patienterna har ofta drabbats av långa väntetider.

År 2004 fick 27 000 män och 24 000 kvinnor diagnosen cancer. Den vanligaste formen för cancer hos kvinnor är bröst och tjocktarmscancer, för män är det prostata- och hudcancer.

Utredningen ska också undersöka vad det finns för möjligheter att hindra att människor får cancer och vad man kan göra för att förebygga sjukdomen.

Vård i livets slutskede
Enligt socialminister Göran Hägglund vill också regeringen satsa på den palliativa vården, alltså vården i livets slutskede. Men några pengar lovar han inte ännu.

– Vi behöver samarbeta med landstingen för att vi ska kunna hitta metoder för att använda varje krona på bästa möjliga sätt. Sedan ser vi också att i takt med en åldrande befolkning så kommer också fler av oss att drabbas av cancer i framtiden, om inte utvecklingen kan stanna av. Det kommer att behövas mer resurser till det här området för att kunna möta den utveckling som vi ser, säger Göran Hägglund.

Välkomnas av Cancerfonden
På Cancerfonden var det ett välkommet beslut att en utredning nu tillsatts. Det säger generalsekreteraren Ursula Tengelin.

– Det här är och har varit en av våra huvudfrågor. Vi tycker att det är väldigt positivt att regeringen så tydligt tar snabba steg för att förverkliga en nationell cancerplan.

– Det absolut viktigaste är ett det finns tydliga mål för sänkt sjuklighet och dödlighet i cancer. Finns det inga mål så blir den här planen effektlös. Det är viktigt att det blir proaktivt, att man ser över hela vårdkedjan, från förebyggande arbete till rehabilitering och vård i livets slutskede, säger Ursula Tengelin.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".