A-kassor vill få in avgift via skattsedeln

Flera a-kasseföreståndare vill att staten driver in den höjda avgiften till a-kassan, istället för att a-kassorna själva ska göra det. Den höjda avgiften, ungefär 240 kronor per månad, har gjort att många valt att lämna a-kassan genom att låta bli att betala avgiften. Det skapar stora problem för a-kassorna.

– För mig är det här en skatt, säger Anna-Lena Lundh, Hotell- och restaurangfackets a-kasseföreståndare.

– I min värld så är det här en skatt att ha på skattsedeln för alla, i stället för att kassan ska administrera den höjda avgiften. Det är medlemmarna som får betala hanteringen kring den höjda avgiften, och det kommer inte medlemmarna till godo överhuvudtaget.

Staten borde driva in pengarna
Flera av de a-kasseföreståndare som Ekot har talat med hävdar att den förhöjda avgiften egentligen är en skatt. Därför borde staten driva in pengarna, och inte lägga över ansvaret på a-kassorna.

– Att vi ska övervältras av ansvaret att driva in en skatt som regeringen av ideologiska skäl har valt att kalla för medlemsavgift, det är frånstötande.

– Det finns helt klart intelligentare sätt att plocka in de här pengarna än på det här viset, säger Christer Johansson, a-kasseföreståndare på Kommunal.

Hur skulle du vilja att de plockades in då?

– Eftersom det är en skatt, så ta in det via skattsedeln. En enkel, smart lösning. Men det spricker då på högeralliansens ideologiska motiv att inte införa nya skatter, utan då döljer det, man kallar äpplen för päron.

På IAF, Inspektionen för arbetsmarknadsförsäkringen kan man förstå att den förhöjda finansieringsavgiften kan uppfattas som en skatt, men tycker inte att det är rimligt att låta den hamna på skattsedeln. Bo Lundgren är tillsynschef.

– Alla är ju inte med i en a-kassa, så att ta in det som en skatt blir ju en underlig lösning med nuvarande ordning, säger Bo Lundgren.

Straffat ut sig
Över 250 000 personer har lämnat a-kassorna sedan i höstas. Många av dem har så att säga ”straffat” ut sig, genom att bara sluta betala avgiften. Då utesluts man efter tre månader.

Men a-kassorna måste ändå betala till staten för de tre månaderna. Tidigare har a-kassorna valt att inte kräva de pengarna av den som låtit bli att betala, utan täckt det med pengar från egen kassan.

Men det har de inte råd att göra nu när avgiften blivit såpass mycket högre. Istället vill a-kassorna alltså att staten ska ta in den förhöjda avgiften via skattsedeln.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har inte velat ställa upp på en intervju för Ekot utan hälsar via sin pressekreterare att det fungerar bra som det är idag, man vill inte ha en närmare koppling mellan staten och a-kassorna och staten kan inte gå in och påverka hur a-kassorna sköter sin administration.

Oppositionen kritisk
Den inställningen kritiseras av oppositionen. Sven-Erik Österberg är socialdemokratisk riksdagsledamot och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

– Littorin har ett jätteansvar, det är han som har varit inne och stökat till. Det minsta han kan göra i det här läget är faktiskt att inte kräva in de här pengarna som a-kassorna restar med för medlemmar som har gått ut på grund av bristande betalning, säger Sven-Erik Österberg.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista