Amnestyrapport: Fortsatt tortyr i turkiska fängelser

Omfattande tortyr fortsätter att förekomma i fängelser i Turkiet, det skriver människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport. Enligt Amnesty ställs poliser och militärpoliser nästan aldrig till svars för övergreppen. De åtnjuter en sorts immunitet.

Turkiska poliser och militärpoliser torterar, misshandlar och begår mord, skriver Amnesty i rapporten som offentliggörs i dag, torsdag.

Bevis för tortyr
Poliserna straffas sällan för brotten, landets domstolar bryr sig inte om läkarintyg och andra medicinska bevis för att tortyr har förekommit i häkten och fängelser och vittnesmål används i rättegångar trots att de bevisligen har avgivits under tortyr. Och offren för de här brotten får upprättelse alldeles för sent, eller inte alls.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan hävdar att rättsystemet i landet har förbättrats på senare år, och Amnesty International håller med om att antalet fall av tortyr har minskat.

Måste ta krafttag
Den nolltolerans mot tortyr som regeringen har utropat kan dock inte anses vara uppriktig förrän staten tar krafttag och straffar de poliser som utför misshandeln och tortyren, menar människorättsorganisationen och beskriver förekomsten av tortyr i häkten, fängelser och i samband med demonstrationer som fortsatt utbredd.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".