Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA tror att bin Ladin lever

Amerikanska regeringskällor säger att det troligen är Usama bin Ladin som talar på en inspelning som sänts av den arabiska tv-kanalen al-Jazira. På ljudbandet hörs rösten varna USA:s allierade från att stödja det han kallar ”slaktarna i Vita huset”, och om bandet är autentiskt tyder allt på att Usama bin Ladin fortfarande lever.
Amerikanska CIA höll på onsdagen fortfarande på att analysera rösten på ljudbandet, men en amerikansk regeringskälla sa till nyhetsbyrån Reuters att det sannolikt är Usama bin Ladin. På ljudbandet hörs talaren kommentera färska terrordåd, inklusive bomberna på Bali och attacken mot en teater i Moskva, han säger att att de utfördes av islams gudsfruktiga söner i försvar av sin religion. Bara ljud inte bild Tv-kanalen al-Jazira, som sände uttalandet, säger att flera av dess anställda tidigare träffat bin Ladin, och därför kan säga med säkerhet att rösten verkligen tillhör honom. Därmed skulle det finnas bevis på att al Qaida-ledaren befann sig i livet åtminstone så sent som förra månaden. Detta trots att USA satt ett pris på närmare en kvarts miljard kronor på bin Ladins huvud. Spekulationerna om bin Ladins öde har rasat sedan den senaste bekräftade inspelningen för runt ett år sedan. Om det nya ljudbandet är autentiskt skulle det faktum att bin Laden bara framträder med sin röst, inte på bild, kunna indikera att han antingen är skadad eller ändrat sitt utseende för att undgå upptäckt. Nya hot Talaren på ljudbandet fördömer vad han kallar ”det kriminella gänget i Vita huset”, och attackerna mot muslimer i Palestina och Irak, och han varnar de länder som lierat sig med USA:s så kallade krig mot terrorismen. Han säger att bomberna på Bali verkligen riktade sig mot australiska medborgare, efter att Australien hjälpt USA i Afghanistan. Undkommit hittills Misslyckandet att döda eller fånga mannen som hålls som huvudansvarig för attackerna i USA 11 september förra året är en stor källa till frustration för Bush-administrationen. Kort efter attacken mot World Trade Center sa Bush att han ville ha tag i bin Laden, ”död eller levande”, men efter att otaliga afghanska grottor bombats till smulor, och mängder av byar sökts igenom utan resultat har Vita huset valt att säga att bin Ladins öde nästan är irrelevant för kriget mot terrorismen, eftersom han antingen är död eller på flykt. Men om det nu kan stärkas att det verkligen är bin Ladin som talar på ljudbandet kommer det som en allvarlig påminnelse om att al-Qaida långt ifrån är besegrat. Tvärtom är i så fall bin Ladins budskap bara ännu en indikation på att al- Qaida håller på att omgruppera och göra sig redo för nya attacker mot västliga mål.
Nils Horner, New Delhi

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".