Jobben flyttar inte till Östeuropa

Tillväxten i Östeuropa gynnar både Sverige och svenska företag enligt en ny rapport från Teknikföretagen. När konkurrensen ökar från öst är det inte bara ett hot mot de svenska företagen. Oron är överdriven, anser Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

– Det är klart att en del har anledning att vara fortsatt oroliga, inte minst de många underleverantörer som har varit väldigt hårt pressade och kommer att fortsätta vara hårt pressade.

--Men om vi lägger ihop det här totalt sett så är det betydligt mer positiva möjligheter med ett växande Östeuropa är vår klara slutsats, säger han.

Jobben har inte bara försvunnit till följd av att svensk industri lagt ut produktionen i Östeuropa. Tvärtom har mer verksamhet i öst lett till bättre konkurrenskraft för svenska företag. Det har i sin tur skapat fler, mer kvalificerade jobb i Sverige. 

Närheten och lönekostnaderna
Den slutsatsen drar Teknikföretagen efter att ha studerat sina 3 200 medlemsföretag, varav nära hälften, 45 procent av företagen är verksamma i Östeuropa.

Medan svenska företag har flyttat produktion till Kina för att nå en större marknad och producera billigt, så har det hittills varit närheten och de låga lönekostnaderna som fått företagen att söka sig till andra sidan Östersjön. 

Men nu börjar Östeuropa komma i kapp. Det tar sig uttryck på många olika sätt.

– Det yttrar sig ju då bland annat att lönekostnaderna stiger, välståndet stiger kompetenser ökar. Det här ju den dynamiska delen av Europa kan man säga, och här gäller för oss att hänga med ordentligt.

– Vi ser att handeln ökar. Handeln ökar ju framför allt inom det här blocket. Sverige tappar då marknadsandelar. Det är det vi ska se upp med, vi ska mer utnyttja de stora möjligheter som redan finns här, säger Anders Rune. 

FoU stannar
Även om Östeuropa levererar allt mer produkter och tjänster ser Teknikföretagen inga tecken på att svenska industriföretag flyttar ut kärnan i sin verksamhet.

I takt med att kvaliteten blir bättre i öst, flyttas även mer avancerad tillverkning. Men mer strategiska frågor, till exempel Forskning och utveckling (FoU), kommer att finnas kvar i Sverige, tror Teknikföretagen.

Ökad konkurrens fungerar som en blåslampa som driver på strukturomvandlingen, men som också ger en växande marknad på nära håll. 

Det är utländska direktinvesteringar som har drivit utvecklingen i Östeuropa, och pengarna har kommit för att stanna, tror Anders Rune. 

– Den här kraftiga expansionen i Östeuropa kommer att fortsätta och den sker då mycket med kapital från andra länder i Europa och därmed skapar man ju då väldigt konkurrenskraftiga anläggningar med de modernaste maskinerna och en relativt då billig arbetskraft, och en alltmer kompetent arbetskraft. 

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista