För 18-åringar och uppåt.

SSI: Tydligt samband mellan ungas solariesolande och hudcancer

Hudcancer blir allt vanligare och att sola i solarium anses vara en av orsakerna. Nu föreslår Statens strålskyddsinstitut, SSI, att det införs 18-årsgräns för solariesolande.

– Det ska inte finnas några regler, men visst, är man under 18 ska man väl helst inte sola, men det måste man få bestämma själv, tycker Monika Bergman som ligger på en badstrand i Umeå på torsdagen.

Vill införa åldersgräns
I Umeå är det folktomt på solarierna denna dag, med soligt väder och 25 grader varmt. Folk ligger på stranden istället. Det är dock solariesolandet som Statens strålskyddsinstitut vill åt och det med en 18-årsgräns.

– Ju yngre huden är, desto strålkänsligare är den. Det har att göra med att växande vävnad alltid är mer känslig. Ska man lägga en gräns, kan man lägga den vid 18 år, säger Ulf Wester, strålskyddsinspektör på SSI.

Branschorganisationen Svensk solarieförening tar avstånd från felaktigt solande men efterlyser en diskussion med SSI för att kunna ge ännu bättre information om hur man ska sola.

Solarieföreningen pekar också på det välbefinnande som solariesolande ger många människor.

2 000 drabbas av hudcancer årligen
På 1960-talet insjuknade ett par hundra personer per år i hudcancer i Sverige. I dag drabbas 2 000 personer årligen och risken med solning finns i medvetandet hos många.

Monika Bergman i Umeå solar gärna men har slutat att sola i just solarium.

– Jag är lite över 40 år nu och jag ser att jag har fått födelsemärken, så man blir lite orolig, även för barnens skull, säger hon.

Enligt SSI finns det ett tydligt samband mellan ungdomars solariesolande och hudcancer.

Åldersgräns finns i Spanien och Frankrike
I arbetet med riksdagens miljömål handlar det bland annat om strålmiljö och där föreslår SSI en 18-årsgräns för solariesolande, något som redan finns i en del andra europeiska länder.

– I Spanien och Frankrike har man regler som förbjuder personer under 18 år att sola i solariesalonger. Det finns också krav på att det ska finnas personal som ska ha utbildning, säger Ulf Wester, strålskyddsinspektör på Statens strålskyddsinstitut i Stockholm.

Peter Öberg 
peter.oberg@sr.se
Ett samarbete med Sveriges Radio Västerbotten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".