Två åtalas för brott riktade mot åklagare

Två 20-åriga män från södra Stockholm åtalades på torsdagen för övergrepp i rättssak och försök till grov utpressning. Den huvudmisstänkte åtalas även för grov mordbrand.

Brotten riktas mot en åklagare och antas vara en hämnd för att hon tidigare anmält en av männen för hot mot tjänsteman.

Denne man misstänks sedan ha anlagt en brand i åklagarens hem och skrivit dödshot i trappuppgången hos åklagaren.

De misstänkta filmades
– I det här fallet hamnade vi i en situation där vi kunde filma personerna under det att de begår en del av brottsligheten, säger kammaråklagare Henrik Söderman och menar att bevisningen borde räcka för en fallande dom.

Kammaråklagare Henrik Södermans bevisning mot de båda männen bygger, förutom på det filmade materialet, även på stillbilder, fingeravtryck och spårade telefonsamtal.

Allt bevismaterial finns samlat i den 541 sidor långa förundersökning som på torsdagen lämnades in till Stockholms tingsrätt.

Motivet tros vara hämnd
Brotten som de 20-åriga männen åtalas för tros vara en hämnd för att åklagaren förra året anmälde den ene 20-åringen för olovlig körning och hot mot tjänsteman.

Denne man misstänks sedan ha skurit sönder däcken på åklagarens bil och ha klottrat hotelser som ”vakta din tunga”, ”vi kommer” riktade mot åklagaren i dennes trappuppgång i Danderyd, norr om Stockholm.

Samme man misstänks även ha försökt tända eld på åklagarens lägenhet genom att hälla in brandfarlig vätska i brevinkastet och tända på.

Försök till utpressning
Mannen ska också, tillsammans med sin kumpan, ha ringt till åklagarens far och försökt pressa honom på 200 000 kronor.

Huvudmannen i åtalet nekar till samtliga brott som han misstänks för. Hans kumpan erkänner försök till grov utpressning, men menar att han inte förstod bakgrunden.

Kammaråklagare Henrik Söderman vill inte uttala sig om vilket straff han yrkar på. Men han säger att det rör sig om allvarliga brott mot rättsväsendet med högt straffvärde.

Åtalsförhandlingarna inleds på tisdag i nästa vecka och väntas pågå under tre dagar.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista