Bör kontrolleras.

"Kontroll av kosttillskott bör blir hårdare"

Kontrollerna av kosttillskott för muskeluppbyggnad måste bli hårdare eftersom tillskotten kan innehålla förbjudna dopingpreparat. Det tycker branschorganisationen för leverantörer av hälsokostprodukter Svensk egenvård.

– Det finns leverantörer i Sverige som tar in och tror att de tar in schyssta produkter och de är de som vi vill hjälpa, säger Ingrid Atteryd, vd för branschorganisationen för leverantörer av hälsokostprodukter Svensk egenvård.

”Konsumenterna vinner på kontroller”
För att göra kosttillskott för muskeluppbyggnad säkrare krävs enligt Ingrid Atteryd på Svensk egenvård en grundligare kontroll än de stickprov som används i dag. Hon tror att konsumenterna skulle ha mycket att vinna på en mer genomgripande kontroll.

– Min dröm är att vi ska kunna sätta ett märke på de produkterna som är godkända och det hjälper konsumenterna att se att den här produkten har i alla fall branschens egenåtgärdsprogram gått igenom.

– Det finns en extern part som har analyserat och tittat på det här. Sedan är det upp till konsumenten vad man vill, om man tycker att det här är viktigt eller inte, säger Ingrid Atteryd.

Osäkerhet om innehållet
Men i dag råder det en stor osäkerhet bland försäljare om vad tillskotten egentligen innehåller, menar flera personer med insyn i branschen.

Anna jobbar på ett gym i Stockholm som säljer kosttillskott för muskeluppbyggnad och hon kan inte med säkerhet säga vad de tillskott som gymmet säljer innehåller.

– Det jag vet är att de innehåller olika sorter, mycket protein och lite kolhydrater.

Skulle det kunna vara så att de innehåller förbjudna preparat utan att ni vet om det?

– Absolut, det kan det göra, säger hon.

Bland konsumenterna finns det också en stor okunskap om vad tillskotten innehåller. Det menar Nina Gårevik som arbetar på dopingjouren på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge där man tar emot samtal från personer runt om i Sverige med frågor om doping.

– Det är en väldigt stor okunskap. Man sväljer med hull och hår det som står i annonsen, säger Nina Gårevik.

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".