Tidningen Bangkok Post uppger att Thailands militärregering ska ha bestämt sig för att köpa sex Gripen-plan.

Svenska Freds kritiserar eventuell Jas-försäljning till Thailand

Enligt uppgifter kan Thailand vara på väg att köpa svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen. Men den thailändska regeringen vill idag, torsdag, inte kommentera frågan. Organisationen Svenska Freds generalsekreterare Ola Matsson menar dock att en försäljning är helt utesluten efter militärkuppen förra hösten.

– Det här är ett land som är en diktatur. Det är en diktatur som kränker mänskliga rättigheter. Det är en diktatur som ägnar sig åt en konflikt som hotar att bli eskalerande, ytterligare i södra Thailand.

– Där ska inte Sverige enligt de riktlinjer man har, som är fastställda av riksdagen, exportera vapen till ett sådant land, säger han. 

Det är tidningen Bangkok Post som skriver att Thailands militärregering ska ha bestämt sig för att köpa sex Gripen-plan, med option på ytterligare sex.

Samtal pågått i flera år
Thailand har tidigare haft planer på att köpa det ryska stridsflygplanet SU-30, men uppgifter säger nu att det mer lättviktiga Jas 39 Gripen kan komma i fråga.  

Från Thailands ambassad i Stockholm är beskedet att ingen företrädare för regeringen i nuläget vill kommentera frågan och att processen fortfarande pågår. Varken Saab, Försvarets materielverk (FMV) eller den svenska regeringen säger sig känna till något sådant beslut. 

– Jag vet inte om den thailändska regeringen har fattat någon typ av beslut, och detta är inget ärende för den svenska regeringen eller svenska myndigheter förrän i ett skede när det föreligger någon form av avtalsförslag, säger försvarsminister Mikael Odenberg. 

Men samtalen om en export av JAS Gripen till Thailand har pågått under flera år.

Samtalen borde avbrutits
Men på Svenska Freds menar man att samtalen borde ha avbrutits efter militärkuppen.

Men Mikael Odenberg vill på torsdagen, inte kommentera lämpligheten i att sälja JAS Gripen till Thailand.

– Jag har ingen anledning att kommentera en situation som inte föreligger, säger han.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".