Kraftig ökning av hiv-smitta i Sverige

Hittills i år har över 250 nya fall av hiv upptäcks i Sverige. Det är en ökning med 40 procent sedan förra året. Enligt Smittskyddsinstitutet är det den största ökningen på 20 år. Den främsta orsaken är att narkomaner som delar sprutor med varandra och män som har oskyddad sex med män.

Men Jan Olov Morfeldt som är verksamhetschef på Noaks Ark, en stödorganisation för hiv-smittade tror också att allmän-heten har en syn på att hiv är ofarligt i dag, på grund av bromsmedicinerna.

– Jag tror att allmänheten tänker ungefär så här: man har hört talas om bromsmediciner, man upplever det ungefär som att ”faran är över, vi har klarat det”.

Mörkertal
Drygt 4 000 personer lever med hiv i Sverige i dag. Det är den officiella statisk som Smittskyddsinstitutet känner till. Mörkertal finns, minst 500 personer tros bära på smittan utan att veta om det.

Enligt Anders Blaxhult som är biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, är det främsta orsaken till ökningen att man upptäckt att en grupp narkomaner i Stockholm delar sprutor, och att män har oskyddat sex med män.

– Vi ser framförallt en ökning med personer som har smittats vi intravenöst missbruk. Men vi ser också sedan flera år en ökning bland män som har sex med män, säger han.

Fler kontaktar
Jan-Olof Morfelt märker att fler kontaktar och besöker Noaks ark, som bedriver stödverksmahet för hiv-smittade. Allt fler ringer till deras hiv-linje för att få svar på frågor.

– Dit ringer fler människor idag. Man ställer frågor utifrån sitt eget sexbeteende ”jag har gjort si eller så, vad ska jag göra, var ska jag gå och testa mig?”. Det är svårt att få ett bra hiv-test utfört i Sverige, vilket uppriktigt sagt är skandalöst, måste jag säga, efter alla dessa år, säger Jan Olov Morfeldt. 

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".