Dammägare kritiseras för bristfällig tillsyn

Det är stora brister i skötseln och tillsynen av de tiotusentals mindre dammar som finns runt om i landet. Särskilt tydligt har det blivit efter översvämningarna i Småland, där flera dammar svämmat över och till och med brustit.

Det här utgör en risk för både människor och byggnader varnar nu länsstyrelsen i Jönköping.

Marie Louise Annerholm i Bruzaholm utanför Eksjö fick sitt hus förstört när dammen där svämmade över.

”Måste förnya systemet”
– Man måste inför de här nya klimatförändringarna göra investeringar för att förnya systemet, eftersom man tydligen har hittat en dammlucka som inte gick att öppna, säger Marie Louise Annerholm.

Under översvämningarna i Småland har gamla och dåligt underhållna dammar blivit ett problem. I Bruzaholm utanför Eksjö fick en kärvande dammlucka sprängas upp av räddningstjänsten, men vattnet hann innan dess rinna in i Marie Louise Annerhoms gamla 1700-talshus som nu kanske måste rivas.

– Jag känner mer än oro, jag känner sorg för att det redan är saker som har förstörts.

Bara i Jönköpings län finns 800 små och stora dammar och många av dem är undermåliga. Luckorna går inte att öppna och ägarna sköter inte tillsynen.

Konsekvenser för samhället
Så här är det över hela landet men det har blivit särskilt tydligt nu när vattenflödena är höga på många håll, berättar Anders Skarstedt som arbetar med vattenfrågor på länsstyrelsen i Jönköping och det kan få stora konsekvenser för samhället om en damm skulle brista.

– Vägar spolas bort, avloppsreningsverk svämmas över och ytterligheterna är personskador i samband med dammbrott.

På länsstyrelsen i Jönköping ska man nu öka tillsynen av dammarna, följa upp bristerna och man är till och med beredd att dra ärenden till domstol.

Men även de stora kraftbolagen får kritik för hur de skött sina dammar. Fortum till exempel borde ha öppnat dammluckorna tidigare vid Anebysjön, tycker Helena Johnsson på LRF i Jönköpings län sedan flera bönder fått sina åkrar översvämmade.

”Ovilliga att släppa lite på dammarna”
– Om man vet att det ska regna 100 millimeter så kan man ju släppa lite på dammarna och det är de väldigt ovilliga att göra och då blir skadorna större, säger Helena Johnsson på LRF.

På Fortum anser man att man gjort vad man kunnat och att sådana här omfattande regn inte kan förutses.

– Vi förtappar när vi har prognoser men vid extrema tillfällen som det här hade det inte gjort någon större skillnad. Det här är extrema regnmängder på kort tid, säger Peter Hjertén, ansvarig för dammbyggnader inom vänerområdet på Fortum.

Peter Jernberg 
I samarbete med SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista