Ska bli päls.

Svenska minkfarmare nysatsar

Pälsdjursindustrin upplevde under tidigare regering att näringsförbudet var nära. Nu har landets minkuppfödare fått vind i seglen och börjat satsa på sin verksamhet igen.

Den nya optimismen är en effekt av att den förra regeringens förslag på hårdare krav för minkuppfödning aldrig gick igenom. Det säger Jörgen Martinsson som är vd på Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund.

– Flera farmare börjar nu att investera inför framtiden vilket man inte har vågat göra de senaste fem, sex, sju åren, säger Jörgen Martinsson.

Helomvändning
Den svenska pälsdjursindustrin har gjort en helomvändning. Många pälsdjursuppfödare valde att ligga lågt under den förra regeringen, men nu har det vänt. Idag omsätter landets pälsdjursnäring ungefär  500 miljoner kronor per år.

– Det är en produktion som kommer att bli större, säger Jörgen Martinsson, vd för pälsdjursuppfödares riksförbund.

Den förra socialdemokratiska regeringen ville ställa hårdare krav på minkfarmarna, något som många såg som ett direkt näringsförbud. Bland annat föreslogs det att farmarna skulle skaffa nya större burar, där minkarna skulle kunna klättra och ha tillgång till vatten att simma i.

Byta till större burar
Detta förslag avslogs i riksdagens jordbruksutskott efter valet. Nu kvarstår nya EU-regler som kräver att farmarna ska byta till större burar fram till år 2010. Något som inte längre upplevs som ett hinder bland landets minkuppfödare.

Den nyvunna optimismen kan dock få sig en törn. För även om minknäringen nysatsar idag så kan situationen förändras igen, om socialdemokraterna tar hem segern i nästa val. Det säger Hélen Pettersson som ansvarar för djurskyddsfrågorna för  socialdemokraterna i jordbruksutskottet.

– Vi kommer att stå fast vid att vi vill ha högre djurskyddskrav för minkarna. Den situationen har inte förändrats. Djuren går före näringen, säger Hélen Pettersson.

De gamla kraven kan alltså dyka upp igen om några år?

– Det kan de göra, säger Hélen Pettersson.

Väljer att satsa
En som väljer att satsa är Håkan Karlsson som har sin minkfarm utanför Nässjö. Där springer idag 30 000 minkar runt och vädrar efter mat i burar som snart ska bytas ut till lite större EU-anpassade burar. Det är en del av en investering som Håkan Karlsson tidigare inte brytt sig om att göra.

– Innan gjorde jag inte en bur på sex år för jag vågade inte göra det. Nu har jag redan gjort 20 procent på i stort sett åtta-nio månader. Nu börjar vi känna att vi kan fortsätta att vara verksamma så man har fått en helt annan framtidstro, säger Håkan Karlssons som har sin minkfarm utanför Nässjö i Småland.

Anna Eriksson, SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".