Lönenivån stiger i Östeuropa

När fler multinationella företag etablerar sig i Östeuropa dras även andra mindre företag dit. tre av tio svenska teknikföretag gör redan affärer i Östeuropa, visar en studie från Teknikföretagen.

Även om lönerna i Östeuropa stiger kommer fler svenska företag att lockas dit. Länder som erbjuder billig arbetskraft fortsätter att dra till sig utländska investerare. Men i Östeuropa leder den snabba tillväxten till att lönerna ökar i rask takt.

Kostnaden har ökat
Enligt en ny studie från Teknikföretagen har kostnaden för arbetskraften ökat med mer än 70 procent sedan 2000, även om kostnaden fortfarande är mindre än en fjärdedel av den nivå som gäller i väst.

Om femton år kan kostnadsnivån, med dagens löneöknings-takt, ha stigit till 65 procent av nivån i väst, enligt Teknikföretagen.

Men det är svårt att bedöma vad en mer internationell industristruktur kommer att få för konsekvenser.

Kluster
I Östeuropa har det växt upp företagscentra, så kallade kluster, för fordons- och elektroniktillverkare. Robert Tenselius, ekonom på Teknikföretagen förklarar hur.

– Många stora multinationella företag har verksamhet i exempelvis Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern och runt de företagen etablerar sig många underleverantörer.

– Från de här klusterna kan då svenska företag köpa in komponenter till sin svenska verksamhet och bidra till bättre konkurrenskraft här i Sverige, säger han.

Småföretag satsar
Att företagen vill och måste vara nära där det händer är en förklaring till att även små företag, de med mindre än 25 anställda, har satsat utanför Sveriges gränser.

Tre av tio småföretag gör affärer i Östeuropa idag, ett resultat i studien som överraskade Teknikföretagens chefsekonom, Anders Rune.

– Att de stora var där har inte undgått någon men att nästan 30 procent av våra små företag också har en närvaro i östra Europa det var lite förvånande.

Baltikum och Polen ligger nära och lockar flest mindre och mellanstora företag. I Rimforsa i Östergötland finns elektronikföretaget Rimaster som levererar kablage och mekanik till sina kunder. Sedan 1997 har företaget en fabrik i Polen, något som har bidragit till att företaget växt.

Nöjd vd
Per Carlsson, företagets vd, är på väg till Gdansk. Hittills är han mycket nöjd med sin satsning i Östeuropa.

– För vår del har det betytt att vi har kunnat växa ganska mycket, med cirka 40 procent per år, de senaste åren, säger han.

Ett är säkert. Konkurrensen om produktionskapaciteten i östra Europa kommer inte att bli mindre utan större med tiden. Enligt Robert Tenselius ger sig nya företag in i leken.

– Den senaste tiden har även kinesiska företag placerar sig i östra Europa för att kunna leverera till den europeiska marknaden, säger han.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".