Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förhandlingar om handel nära kollaps

Världshandelsorganisationens förhandlingar om vilka regler som ska gälla för handeln håller på att bryta samman igen. I den så kallade Doha-rundan har 150 länder förhandlat i sex år om regler som ska göra handeln rättvisare för fattiga länder.

USA:s chefsförhandlare Susan Schwab sade igår att Doha rundan kollapsar om inte något händer ganska snart.

Problemen sägs vara att EU och USA inte ville minska på sina stöd till jordbruket, och på att länder som Brasilien och Indien inte ville öppna sina marknader för import, åtminstone inte så mycket som EU och USA vill.

En trolig orsak till att det står still i den knackiga Doha-rundan är den lama ankan i Vita huset.

Hård strid
Handelsavtal är bara ett exempel på en hård strid mellan senaten och president Bush, strider som Bush numera förlorar. Han kan inte längre vara säker på stöd ens hos de trognaste bland republikaner, så i avgörande frågor får världen vänta 18 månader, tills en ny president svär sin ed.

Det är en segdragen process. Doha-rundan påbörjades 2001. Det är en sorts diplomatisk långbänk vars slut sällan går att ens ana, men de viktigaste politiska processerna i världen är sällan enkla.

Förenklat kan man säga att Doha-rundans mål är att fattiga länder och rika länder lättare ska kunna handla med varandra och på det sättet skapa mer välstånd hos fattiga producenter.

Hålla löften
För utvecklingsländerna handlar det om att de rika länderna ska leva upp till den marknadsliberalism man svurit sig till: ner med höga tullar och sluta subventionera jordbruket, låt fattiga länder konkurrera med lägre priser.

För EU och USA handlar det om att inte öka sitt beroende av omvärlden. Dessutom har många av världens globala bolag inom mat, jordbruk och tillverkningsindustri sina huvudkontor och aktieägare i europeiska och amerikanska huvudstäder.

EU och Brasilien signalerade igår att de vill rädda Doha-rundan. Brasilianske presidenten Lula da Silva sa att han lämnar Europa övertygad om att man kommer att komma överens. Om det är sant kommer att synas vid förhandlingsbordet i höst.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".