Miljontals demonstrerade mot kidnappningar efter att Farc-gerillan meddelat att elva kidnappade politiker dödats.

Stor manifestation mot kidnappningar

Miljoner colombianer visade på torsdagen sin avsky för gerillagruppen Farc. De krävde att Farc friger sina över 1 000 kidnappningsoffer. Kritiska röster riktades också mot regeringen.

Det protesterades runt om i Colombia på torsdagen. Målsättningen var att protestljuden skulle höras högt uppe i bergen och djupt inne i djungeln, som ett tröstande vittnesmål för de tusentals kidnappade, en bekräftelse på att dom inte är ensamma.

Men det var fram för allt ett budskap till Farc-gerillan och andra illegala väpnade grupper på både vänster- och högerkanten, ett skri av avsky mot deras metoder.

Det var länge sedan en så massiv protest mot kriget genomfördes i Colombia.

Initiativet togs av guvernören i Valle de Cauca, den tidigare fackföreningsledaren Angelino Garzón.

Politiker dödades
Orsaken var att Farc för några dagar sen meddelade att elva politiker som kidnappades från delstatsparlamentet i just Valle de Cauca för fem år sen hade dödats.

Enligt Farcs kommuniké skulle det ha skett i samband med att en icke identifierad väpnad grupp angripit det läger där dom kidnappade politikerna hölls fångna.

En förklaring som mötts med stor skepsis, de flesta tror att de elva helt enkelt mördats av Farc.

Ett av kraven under demonstrationen på torsdagen var just att Farc omedelbart överlämnar dom döda kropparna så att dom anhöriga ska kunna begrava dem, men också för att det ska kunna klargöras hur de dött.

Ett annat krav var att Farc omedelbart friger alla dem man håller kidnappade.

Kräver avmilitarisering
För att över huvud taget börja samtala om den saken kräver gerillan att regeringen först avmilitäriserar ett område motsvarande Manhattans storlek i de södra delarna av landet.

Därefter, säger Farc, skulle ett humanitärt fångutbyte kunna äga rum, vilket innebär att 60 av gerillans mest bemärkta fångar, dit för övrigt de elva dödade politikerna hörde, skulle friges i utbyte mot ca 500 gerillamän som nu sitter i fängelse.

Det är ett krav president Alvaro Uribe gång på gång har avfärdat.

Men under demonstrationen igår var det många som menade att regeringen nu borde svälja sin stolthet och gå med på gerillans krav, inte som ett erkännande, utan helt enkelt för att rädda de kidnappades liv.

Annars riskerar många av dem att gå samma öde till mötes som de elva politikerna från Valle de Cauca.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".