Gunilla Lindberg, svensk representant i IOK.

IOK kritiseras för flathet gentemot Kina

Den Internationella Olympiska Kommittén, IOK, utsätts för ökad press att se till att Kina följer de löften landet gav då Peking tilldelades sommarspelen 2008. Det handlar bland annat om efterlevnaden av mänskliga rättigheter.

En av de som vill se att IOK agerar mera kraftfullt är Göran Lindblad, som är vice president för Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg. Han vill inte höra argument som att idrott och politik inte hör ihop.

– Det går inte att säga ”nej vi håller bara på med höjdhopp eller vi håller bara på med fotboll så vi bryr oss inte om ifall de torterar sina medborgare eller hänger människor runt hörnet”. Att säga att man bara ägnar sig åt idrotten är fullständigt ohållbar hållning, säger Göran Lindblad.

Nya övergrepp begås
Det återstår 13 månader innan den olympiska elden tänds i Peking nästa sommar. Förhoppningen var att OS skulle sätta press på Kinas makthavare så att människorättsläget skulle förbättras. Istället begås nya övergrepp mot invånarna, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty International.

– Det är också övergrepp som sker på grund av OS med tvångsförvisningar. Man städar upp i Peking och skickar icke önskvärda människor som man skickar på arbetsläger utan rättslig prövning så vi är rätt besvikna över att det har skett så lite på den här fronten, säger Elisabeth Löfgren.

Naivt att inte ta ansvar
Göran Lindblad vill precis som Amnesty att både den svenska och den internationella Olympiska kommittén kräver att Kina genomför de reformer som de åtog sig när de tilldelades OS. Göran Lindblad är förbluffad över hur den svenska representanten Gunilla Lindberg, som också sitter i IOK, hittills valt att uttala sig i frågan, då hon säger att idrotten inte ska blandas med politik.

– Det är fullständigt naiv hållning att tro att man inte har något ansvar när man deltar i ett större evenemang. Att det här hänger ihop visade redan Hitler i Berlinolympiaden, så vilken värld hon har levt i under tiden det undrar jag, säger Göran Lindblad.

Du förväntar dig att hon agerar?

– Jag förväntar mig att hon agerar liksom jag förväntar mig att var och en, vare sig det är företagsledare eller ett litet företag som har produktion i Kina. Det finns anledning att alltid framföra den här typen av kritik

IOK möts i Guatemala nu i veckan. Även Gunilla Lindberg är på plats men frågan om Kina och mänskliga rättigheter finns inte med på dagordningen nu heller, berättar hon.

– Vi arbetar inte direkt med den frågan och det är inte heller vår uppgift. Uppmärksamheten och hela mediebevakningen på Kina gör ju att det sker en utveckling i samhället.

Är det inte en uppenbar risk att Kina visar upp en fasad som inte stämmer med verkligheten?

– Jag tror inte det, säger Gunilla Lindberg.

Gunilla Lindberg menar att det finns många andra aktörer som nu, tack vare OS, har möjlighet att utöva påtryckningar mot Kina, som politiker, företagare och människorätts-organisationer, men alltså inte IOK. Elisabeth Löfgren på Amnesty vill att kommittén tar sitt ansvar också och det börjar bli bråttom.

– Ska det hända något till OS så måste det hända nu. Vi kan inte vänta till dagen innan, säger Elisabeth Löfgren.

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".