Tusentals söker kidnappade präster i Colombia

I Colombia letar tusentals soldater efter en 60-årig biskop och en 78-årig präst som kidnappades i måndags, fem mil norr om huvudstaden Bogotà. Ingen har tagit på sig ansvaret, men det mesta tyder på att det är landets största gerillagrupp, Farc, som ligger bakom.
Den ene av de kidnappade, biskopen Jorge Enrique Jimenez, är president i det latinamerikanska biskopsrådet och en välkänd person långt utanför Colombias gränser. Både han och den andre kidnappade, den 78-årige prästen Desiderio Orejuela, är dessutom kända för sitt arbete för de fattiga och för freden. Båda har vid flera tillfällen haft kontakt med gerillan i försök att etablera lokala fredssavtal. Så varför kidnappades de? Brukar förneka snabbt Visserligen har Farc-grerillan inte tagit på sig ansvaret, men Farc, som står bakom merparten av de uppemot än 3 000 kidnappningar som sker i Colombia varje år, brukar bara reagera snabbt när det inte är de som är de skyldiga. Kan bli tal om utväxling Och det mesta tyder på att kidnappningen av de två prästerna helt enkelt ingår i Farcs strategi att samla på sig värdefulla kidnappningsoffer som kan användas för att tvinga fram en utväxling med de gerillamedlemmar som sitter i fängelse. Många kidnappade redan I den grupp av utväxlingsbara kidnappningsoffer som Farc har samlat på sig finns redan en tidigare presidentkandidat, en guvernör, ett halvdussin kongressledamöter och dessutom 45 soldater och officerare, förutom alla de vanliga offer, som man bara kräver pengar för. Det har den senaste tiden ryktats om att det pågår hemliga förhandlingar mellan regeringen och Farc om en fångutväxling. Men om det nu är Farc som ligger bakom kidnappningen av de två prästerna, så lär det knappast underlätta de förhandlingarna, snarare försvåra dem.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".