Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högriskfonder stängs på USA-börsen

Fler och fler fonder stängs nu på grund av krisen på den amerikanska bostadslånemarknaden, där utlåning med hög risk skapat så kallat sura lån som inte betalas tillbaka när räntor stiger och fastighetspriser sjunker.

Effekterna av krisen för de amerikanska högrisklånen sipprar nu långsamt fram och de första som påverkas är andra som jobbar med höga risker, hedgefonder.

Fonder med problem
Den anrika investeringsbanken Bear Sterns har fått lägga upp elva miljarder kronor för att rädda en av sina fonder. Allt fler har nu problem.

Nu är det investeringsrådgivaren Braddock som ligger risigt till, en firma med knappt sex miljarder kronor satta i hedgefonder.

Galenta Street Fund stängs helt och hållet, vilket gör att ingen kan plocka ut sina tillgångar i fonden, fram tills att Braddock lyckas sälja av tillgångar. Sedan får man helt enkelt se vad Braddock förmår låta investerare plocka ut.

Ett helt fondbolag i gungning är United Capital Asset Management som också stängt fyra stycken hedgefonder. Ägaren John Devaney är i USA känd som hedge-miljonär med stor yacht och dyra tavlor på väggarna. United har också sålt av tillgångar för att se vad investerare kan få tillbaka.

Investeringar i skulder
Det som förenar fonderna är att de alla investerat i skulder och de ränteintäkter som skulderna skulle ge. Det fungerar så länge konsumenten kan betala.

Men många amerikaner, som i flera år utan kreditprövningar tillåtits låna till hög ränta och spekulerat på att evigt stigande fastighetspriser ändå skulle göra det lönsamt, har nu inte råd att betala när räntor stiger och priserna sjunker.

I USA är hedgefonden som ett exklusivt pokerbord i rummet dit bara de som kan spela med höga insatser släpps in: över en miljon dollar på banken eller stadiga höga inkomster krävs.

Även småsparare finns med
Men i takt med att hedgefonder blivit alltmer attraktiva är det inte längre enbart de exklusiva spelarna med marginal att förlora som är med. Där finns i dag också stora pensionsfonder som lockats av att höga risker betalat sig på senare år, med andra ord även småsparare som inte har råd att förlora.

Kombinera problem med högrisklån och högriskfonder som dessutom påverkar stora institutioner. Då blir det svajigt på börsen.

Fler och kanske allvarligare problem på den amerikanska fondmarknaden lär komma upp till ytan under den kommande veckan då kvartalsrapporterna börjar skickas ut.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".