1 av 2
Trafikkaos efter regnet.
2 av 2
Mystisk olycka.

Svår situation i Malmö efter regnet

Uppdaterad 17:00
Det kraftiga regnande har ställt till stora problem i Skåne främst i västra delen av landskapet. Vägar är avstängda, källare har översvämmats och regnet kommer att fortsätta även på torsdagen.

I Malmö har nu ett körfält i Yttre Ringvägen öppnats igen, efter vattenproblemen i förmiddags. Men Vägverkets rekommendation att undvika att ta bilen till Malmö kvarstår. På E 6:an har ett körfält öppnats vid Arlöv.

Kvinna drunknade
Busstrafiken mellan Malmö och Lund dras med mindre förseningar. Däremot går bussarna inne i Malmö i stort sett normalt, enligt Skånetrafiken.

I Landskrona riskerar banvallen att rasa, och Öresundstågen i norrgående riktning leds om via Teckomatorp. Busstrafiken mellan Malmö och Lund har stora problem.

Norr om Helsingborg har en kvinna hittats död i en vattenfylld bil vid Ödåkra intill E4:an. Bilen stod nästan helt under vatten på vägen. Enligt Räddningstjänsten är det ännu inte klarlagt om hon har drunknat eller blev sjuk i bilen.

Avstängda vägar
De senaste 24 timmarna har det kommit 90 millimeter regn och fortfarande är ett 40-tal vägar i Skåne avstängda. Och regnet har lett till problem i trafiken.

Under gårdagen så hanterade Skånepolisen 35 trafikolyckor varav sju med lindriga personskador.

Blockerat
Regnet ställde också till det för tusentals husägare som igår försökte komma i kontakt med SOS Alarm för att få hjälp med sina översvämmade källare. Under ett par timmar på torsdagskvällenvar det så många som ringde att nödnumret 112 blev helt blockerat.

Lervälling i Roskilde
Även på andra sidan Öresund är läget svårt.  Ifrån Roskildefestivalen som inleddes igår så rapporterar polisen att man inte längre kan garantera att ambulanser kan ta sig fram till alla platser på festivalområdet på grund av lervällingen. Vakthavande vid polisen i Roskilde säger att man inte längre har överblick över situationen.

Enligt SMHI kommer regnet att fortsätta idag, men inte lika kraftigt som igår. på fredagen räknar man med att få mellan 10 och 20 millimeter, prognosen inför helgen är oklar.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmussen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".