Gazprom köper aktier för miljarder

Det halvstatliga ryska energibolaget Gazprom planerar att köpa tillbaka egna aktier för motsvarande 3,5 miljarder svenska kronor nästa år. Den officiella anledningen till transaktionen är att öka omsättningen för att stärka aktierna. Men bedömare menar att det verkliga skälet är att göra den ryska staten till majoritetsägare i Gazprom.

I dagsläget har den ryska staten bara några tiondels procentenheter mindre än hälften av aktierna i gasjätten Gazprom.

Den planerade satsningen att köpa tillbaka egna aktier skulle öppna för möjligheten att föra över en liten andel till det statliga ägandet och på så sätt passera femtioprocents-strecket. Då kommer den ryska staten att vara majoritetsägare.

”Inte särskilt trovärdigt”
Den ryska affärstidningen Kommersant skriver att Gazproms påståenden om att skapa ett optionsprogram för företagsledningen och att öka omsättningen för att stärka aktierna inte är särskilt trovärdiga.

Ryska staten har redan i fyra års tid haft ett särskilt optionsprogram för Gazprom och med företagets omsättning på över två billioner kronor skulle operationen inte påverka aktiekursen i någon nämnvärd grad.

Däremot ses majoritetsägandet som ett steg mot att ytterligare stärka statens kontroll över de ryska naturtillgångarna efter det att utländska och privata ryska intressen dominerat energisektorn under 90-talet.

Det har bara gått en dryg vecka sedan Gazprom lyckades köpa British Petroleums aktieinnehav på 63 procent i Kovykta-gasfälten i Sibirien.

Reapris
Det lär ha varit till ett reapris men så hade också ryska staten vid upprepade tillfällen hotat dra in licensen för britterna som fattade galoppen och sålde till Gazprom.

Som plåster på såren får BP vara med och samarbeta om gasutvinningen i Kovykta men kontrollen ligger hos Gazprom.

Det här är bara den senaste i en rad affärer som visar på en utveckling där Ryssland först efter att ha tillägnat sig kontrollen över verksamheter i gas- och oljesektorn sedan släpper in utländska intressen för investeringar och samarbeten.

I takt med att olje- och gaspriserna stiger på världsmarknaden stiger självförtroendet hos de ryska energibolagen.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".