Avvisningsbeslut av irakier kritiseras starkt

Uppdaterad 17:45
Människorättsorganisationerna Röda korset, Amnesty och FN:s flyktingorgan UNHCR riktar nu stark kritik mot att Migrationsverket beslutat att avvisa irakier till Bagdad och södra Irak. Ett beslut som kan leda till massavisningar av irakier till ett våldsdrabbat Irak.

– Vår uppfattning är att situationen är så pass allvarlig i Irak, att det är fullt orättfärdigt och faktiskt i strid med asylrätten att skicka tillbaks personer dit idag, säger Madelaine Seidlitz, ansvarig för asyl och flyktingfrågor på Amnesty.

Svårt att få uppehållstillstånd
Det var efter ett par domar i Migrationsöverdomstolen som Migrationsverket på torsdagen tog det vägledande beslutet.

I en av domarna från februari i år står det att det allmänna läget i Irak inte är av en sådan art att det kan anses utgöra en inre väpnad konflikt.

Ärendet handlade om en man i 51-årsåldern från centrala Bagdad som inte kunde bevisa att han riskerade hot och förföljelse i sitt hemland och därför inte fick uppehållstillstånd.

Migrationsverkets beslut innebär alltså nu att irakier från södra och centrala delar av landet ska kunna avvisas från Sverige om de inte är personligen hotade.

Möjligheterna till att få permanent uppehållstillstånd är nu mycket små och kräver alltså från och med nu att den som söker asyl kan bevisa att han eller hon riskerar att hotas eller trakasseras i Irak.

Massavisningar
Beslutet kan nu leda till massavisningar av irakier, bara i år har 9 300 irakier sökt asyl i Sverige, de flesta från södra Irak och Bagdad.

Enligt Dan Eliasson generaldirektör på Migrationsverket baserar verket sitt beslut på flera domar i Migrationsöverdomstolen. och även om Migrationsverket bedömer situationen i Bagdad som långt ifrån säker så menar man ändå att man tagit ett riktigt beslut som följer svensk lagstiftning.

Men på Amnesty ifrågasätter man beslutet.

– Det är anmärkningsvärt att Migrationsverket väljer att fatta dessa typer av beslut innan FN:s flyktingkommissarie UNHCR kommer med rekommendationer, som Migrationsverket mycket väl vet är på gång. Rekommendationer om hur situtaionen ser ut i Irak, vilka är i behov av skydd och vad ska man göra, säger hon.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".