Stora löneskillnader i regeringskansliet

Vid regeringskansliet tjänar män i snitt 5 500 kronor mer i månaden än kvinnor, enligt en granskning som gjorts av politikerbloggen.se.

Facket anser att regeringskanliet borde föregå med gott exempel för att få bort osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor, säger Anita Engvoll, ordförande för Statstjänstemannaförbundets avdelning på regeringskansliet.

– Det är inte acceptabelt att regeringskansliet har den här typen av skillander. Min mening är att vi ska visa vägen för hur man hanterar olika frågor eftersom vi är regeringskansliet och den lagstiftande myndigheten, säger Anita Engvoll.

Ingen kommentar från Sabuni
Enligt undersökningen är männens genomsnittliga månadslön 38 626 kronor och kvinnornas 33 130 kronor i regeringskansliet.

Jämställdhetsministern Nyamko Sabunis pressekreterare säger till Ekot att statsrådet inte kommenterar lönefrågor och hänvisar till regeringskansliets förvaltningsavdelning.

Facket har tryckt på
Anita Engvoll på Statstjänstemannaförbundet säger att skillnaderna i lön mellan kvinnor och män ändå minskat de senaste åren. Facket har tryckt på för att utjämna skillnaden och har lyckats för de allra flesta.

I gruppen av höga chefer har männen fortfarande högre betalt. Bland de sämst betalda är det männen som missgynnade jämfört med kvinnorna.

– Att det har blivit bättre visar den lönekartläggning som nyligen gjorts. Från 2003 till nu har det blivit bättre men det är inte bra i de högre skikten och i de lägre skikten. Det är i mellanlöneläget som det här arbetet har givit utslag, säger Anita Engvoll.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista