Svårt köra miljövänligt som allergiker

Uppdaterad 15:35
Astma och allergiförbundet menar att partiklar lätt frodas i bilars klimatanläggning om den inte används dagligen. Men bilar som kör med luftkonditioneringen på slukar mer bensin, menar Konsumentverket.

– Vi vill i alla fall sprida medvetenhet om att det finns sådana här kopplingar. Många sådana här anläggningar i moderna bilar är helautomatiska, så det är inte mycket man kan göra, men i de fall man själv kan stänga av så kan man göra det om det inte är alltför varmt ute, säger Göran Andersson, avdelningsdirektör som arbetar med bil och miljöfrågor på Konsumentverket.

Cirka tio procent mer bensin förbrukas när luftkonditioneringen används, enligt Konsumentverket. En större bensinförbrukning innebär också en större påverkan på miljön. Därför ger man konsumenter rådet att hålla nere på användandet av luftkonditioneringen.

Partiklar fastnar
Men Astma- och allergiförbundet är av en annan uppfattning. De menar att partiklar fastnar i systemet om man inte använder det dagligen.

– Alla ventilationsrör är rör där det kan sättas av föroreningar och strömmar inte luften igenom är risken stor att det växer bakterier och mögelsporer, så det är av vikt att man använder ventilationen, säger Roland Efraimsson som arbetar på miljöfrågor på Astma och allergiförbundet.

Men Konsumentverket menar att man ska använda luftkonditioneringen sparsamt?

– Ja, det tycker jag går ut över hälsan. Självklart ska var och en bidra till att sänka luftföroreningarna, men det är också frågan om ett sätt att jag som astmatiker eller allergiker ska kunna använda min bil, så det är viktigt att man använder luftkonditioneringen.

Hälsan ska prioriteras
Men som allergiker eller astmatiker ska man i första hand se till hälsan och inte miljön, det håller Göran Andersson på Konsumentverket med om.

– Man ska naturligtvis inte utsätta sig för onödiga risker, utan då får man prioritera. Det får kosta det det kostar, är min spontana reaktion. Man ska inte behöva ha dåligt samvete för att man har AC:n på när man är allergiker, säger Göran Andersson, avdelningsdirektör på Konsumentverket.

Anette och Patrik, kör en BMW med modern klimatanläggning. De försöker att inte dra på med för mycket kyla för att spara på både bränslet och miljön.

– Vi brukar inte ha så jättesvalt. Vi försöker ha samma temperatur ute som inne så att det inte blir jättekallt.

Men du är allergiker också? Tänker du på något sätt hålla igång ventilationen för att det ska hjälpa mot din allergi?

– Nej, det är inget jag har tänkt på, säger Anette.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".