Algblomning i Östersjön.

Första havsmiljöambassadören utsedd

Regeringen utsåg på fredagen Sveriges första havs-miljöambassadör. Hon heter Mia Horn af Rantzien och är i dag Sveriges WTO-ambassadör.

– Därför att Sverige driver mycket tuffa krav i förhandlingarna. Vi vill få till en överenskommelse mellan östersjöstaterna som är mycket mer konkret och leder till att vi verkligen får ner utsläppen och föroreningarna av Östersjön, säger miljöminister Andreas Carlgren om varför en havsmiljöambassadör behövs. 

Aktionsplan ska antas
Utnämningen av Mia Horn af Rantzien till Sveriges första havsmiljöambassadör kommer i ett läge då länderna kring Östersjön under hösten ska anta en aktionsplan för Östersjöns miljö.

Miljöminister Andreas Carlgren säger att det här ger en tydlig signal till de andra länderna hur viktigt Sverige tycker att samarbetet kring Östersjömiljön är.

– Just nu håller länderna på och blockerar varandras krav och det ser ut som att vi riskerar en urvattnad deklaration. Östersjön behöver handling och inga vackra ord, därför står det nu och väger mellan om vi ska ta vara på möjligheten eller om det ska bli kris senare i höst. Det vore bedrövligt, säger Andreas Carlgren.

Vad är den största stötestenen?

– Det gäller att få till tillräckligt konkreta insatser mot övergödningen, säger Andreas Carlgren.

Enligt Andreas Carlgren vill Sverige driva igenom en rad frågor. Bland annat att få till stånd ett fosfatförbud i tvättmedel, höjda reningskrav i reningsverken, få ned utsläppen från jordbruken och skapa utsläppskvoter för utsläppen av både kväve och fosfor.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".