Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN: Sverige bäst på mänskliga rättigheter

Sverige toppar en lista över länder i världen som mäter miljöarbete, arbetsrätt och förmåga att uppfylla mänskliga rättigheter. Listan presenteras på det internationella FN-mötet i Genève på torsdagen.

Det handlar om en sammanställning över 108 länder och hur de lyckas förhålla sig till de tio principer som FN: s Global Compact antagit som rör mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och bekämpning av korruption.

De nordiska länderna finns i topp och första platsen har alltså tilldelats Sverige.

Tre huvudområden
Rapporten tar fasta på tre huvudområden: Den första är ländernas policydokument som de skrivit under om exempelvis miljö. Det andra handlar om ländernas sociala ansvar och öppenhet. Det tredje tar fasta på företagen i länderna och de tar ansvar för miljö och arbetsrätt.

Till FN: s Global Compact har närmare 3 500 företag i 100 länder anslutit sig frivilligt.

Swedwatch undersöker
I Sverige gör Swedwatch undersökningar av hur svenska företag sköter sig och Örjan Bartholdson som är pressekreterare där konstaterar att svenska företag klarar sig bra i den internationella konkurrensen på pappret - men att det finns problem när målformuleringarna ska omsättas i verklighet.

– Man är bra på att ta ansvar inom det egna företaget, man har ofta en relativt bra personalpolitik. man har bra löner, goda sociala förmåner och så vidare. Däremot kan det då finnas stora problem med leverantörer och underleverantörer.

– Det kan också finnas problem hos dem man levererar till. Om man då sitter på platsen och har ett långsiktigt samarbete med någon tolkar videt som att man har ett visst ansvar för att försöka påverka den situationen.

– Vi gjorde tillexempel en studie av svenska rederier. de la ut sin verksamhet på kinesiska varv och där fanns det som vi kunde se ingen kontroll alls av hur arbetarna hade det, utan det var väldigt miljövådligt. Vi tittade på svenska leksaksföretag som köper upp leksaker, och det var i Kina, där fanns vissa kontroller som företagen gjorde.

– Problemet var att de kinesiska leverantörerna arbetade med dubbel bokföring. Man sa en sak och gjorde en annan. Det är två exempel på vanliga problem, säger Örjan Bartholdson.

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".