Indien: Färre hiv-smittade än man trott

Antalet fall av hiv och aids i Indien är inte så många som man trott. Bättre undersökningsmetoder har i ett svep plötsligt halverat antalet smittade.

Indien har länge ansetts ha flest antal fall av hiv och aids i världen. Officiella siffror i den dystra statistiken som har tagits fram med hjälp av FN har visat att antalet smittade invånare varit över fem miljoner.

Halverat antal smittade
I ny statistik som presenterats i dag, fredag, av landets hälsominister Anbumani Ramadoss, halveras plötsligt antalet smittade indier till mellan två och drygt tre miljoner.

Skälet till de nya siffrorna är helt enkelt bättre mätmetoder. Undersökningar som görs bygger på urvalsgrupper och utifrån dessa har man kunnat uppskatta antalet fall.

Den nya undersökningen, som också den har stötts av FN, har helt enkelt använt fler och bättre fördelade urvalsgrupper. Till skillnad från tidigare har man inte bara tittat på högriskgrupper utan på ett urval ur hela den vuxna befolkningen.

Sydafrika och Nigeria hårdast drabbade
De nya siffrorna gör att Indien inte längre är det land i världen som är hårdast drabbat av hiv/aids räknat i antalet fall. Både Sydafrika och Nigeria har nu plötsligt passerat Indien i denna dystra ranking.

Men frågan är om de nya och drastiskt förbättrade siffrorna spelar någon roll. Redan har hjälporganisationer som arbetar med högriskgrupper som sexarbetare och sprutnarkomaner meddelat att deras redan tunga arbete fortskrider som vanligt.

Michael Töpffer
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".