Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Halv miljon dör av föroreningar i Kina

Publicerat fredag 6 juli 2007 kl 17.45
Utsläppen kommer framförallt från kolkraftverk.

Föroreningarna i Kina är så allvarliga att de hotar människors liv. Det erkänns nu officiellt i Kina, sedan en ny, ännu inte publicerad klimatrapport från Världsbanken, blivit känd. Enligt rapporten dör 500 000 människor i Kina varje år på grund av föroreningarna.

Kina hör till de länder i världen som släpper ut mest svaveldioxid i luften. Framför att kommer utsläppen från landets kolkraftverk. Men också stål- och cementillverkningen är stora miljöbovar i sammanhanget.

Inte tagit hänsyn till miljön
Under de senaste årens kraftiga ekonomiska tillväxt i Kina har man inte har tagit tillräcklig hänsyn till miljön, som idag alltså är direkt dödlig. Det kan man läsa i en förstudie till en rapport om föroreningarna i Kina som Världsbanken publicerar inom kort.

Allra värst är det i de norra delarna av landet, både när det gäller luft- och vattenföroreningar. Inflyttningen till städer i norr har skett i stor omfattning och i snabb takt och dessutom förekommer det att fabriker har läckt kemiska utsläpp rakt ut i landets floder.

Floder svårt förorenade
Vattnet i hälften av de sju största floderna i Kina är så förorenat att det inte kan användas för konsumtion.

Två tredjedelar av befolkningen saknar tillgång till kranvatten och nära en tiondel är beroende av ytvatten

Det förorenade vattnet hotar fisket, men det används för bevattning och tillsammans med surt regn så orsakar det skador på det som odlas.

Smutsigt vatten leder i första skedet till diarrésjukdomar och kan också orsaka cancer.

Enligt uppgifter till tidningen Financial Times så innehåller rapporten också styrkta fakta om att 400 000 kineser dör varje år på grund av luftföroreningarna och att 60 000 dör på grund av förorenat vatten.

Kina förnekar
Rapporten har väckt uppmärksamhet på förhand eftersom det sägs att den kinesiska regeringen har velat ta bort de här uppgifterna, något som de nu förnekar.

Kinesiska myndigheter har tagit initiativ för att minska föroreningarna i landet, men än så länge har insatserna inte gjort någon större skillnad för miljön.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".