Skolor förfaller i Norge

Trots att den norska staten bara blir rikare och rikare på sina oljepengar, så blir landets kommuner allt fattigare. Nästan trettio procent av de norska kommunerna beräknas få ett underskott i år. Det är bland annat skollokaler man drar in på, många förfaller när kommunerna inte har råd att underhålla dem.
Klass 9 A har musiklektion på Grönnåsen skola i Tromsö i Nordnorge. Skolan är över trettio år gammal och i många av klassrummen är fönstren och väggarna så dåliga att det drar in. När det blåser håller fönstren på att trilla ut. – Det kommer snö på bänken och vi måste klä på oss. Vi som sitter vid fönstren har vantar, mössa och jacka på oss, säger eleven Britt Marie Bell. Det är svårt att se här att Norge är ett av världens rikaste länder. Medan den norska statens oljefond innehåller motsvarande 750 miljarder svenska kronor så går alltfler kommuner med underskott. Nästan trettio procent av kommunerna kommer att gå med underskott i år har deras centralförbund räknat ut. Tromsö är en av dom. Många kommuner planerar att göra nedskärningar inom skolan och äldreomsorgen nästa år och en rad kommunpolitiker hotar med att sluta för att de tröttnat på läget. I Norge har kommunerna inte möjlighet att höja kommunalskatten för att få in mer pengar. Det största regeringspartiet höyre lovade i valrörelsen förra året att skolorna skulle rustas upp, men lite har gjorts. Regeringen har lagt fram ett stramt budgetförslag för nästa år för att inte ekonomin ska överhettas. Men många har svårt att förstå ekvationen att mer pengar till offentliga tjänster skulle skapa inflation och hög ränta. Rektorn Astrid Holm som har rest runt på skolor i andra länder tycker att Norge börjar utmärka sig när det gäller förfallet. Förhoppningen i kommunerna nu är att processen med statsbudgeten för nästa år ska leda till att regeringen skjuter till mer pengar än det som föreslagits.
Beatrice Janzon, Tromsö, Nordnorge
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".