Giftig tandkräm påträffad i Spanien

Det giftiga ämne som importerats från Kina och som förra året orsakade över 80 dödsoffer i Panama, har nu också påträffats i Europa i en tandkräm som delats ut på spanska sjukhus.

Europakomissionen slog på fredagen larm om att en kinesisk tandkräm, Tri Leaf Spearmint, som delas ut på spanska sjukhus innehåller dietylenglykol.

Kemikalien används som förtjockningsmedel i tandkrämen, men det är ett ämne som kan orsaka kräkningar och njur- och leverskador, och i större doser neurologiska skador och till och med döden.

Panama
Det var precis vad som hände i Panama förra året. Där hade dietylenglykolen, med myndighetspersoners och de kinesiska leverantörernas goda minne, förts in som glycerin och använts som sötningsmedel i olika mediciner, bland annat hostmedicin.

När hundratals människor plötsligt insjuknade och många dog började paniken sprida sig och ryktet spreds om en okänd epidemi.

När forskarna så småningom lyckades identifiera den kemikalie som orsakade förgiftningen övergick paniken istället i ursinne och krav på att de skyldiga skulle dömas.

Tre dömda
Hittills har tre personer dömts, men det pågår också förundersökningar mot 13 andra, bland dom Panamas hälsominister.

Trots att de förgiftade medicinerna drogs in redan i oktober förra året, fortsätter folk att insjunkna och att dö. Mer än 200 personer befinner sig fortfarande i riskzonen.

Larmet från Spanien på fredagen är det senaste av en lång rad kinesiska varor som anses farliga. På förra årets ”svarta lista” från EU:s produktsäkerhetsbyrå Rapex var 48 procent, motsvarande 440 produkter, importerade från Kina.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".