Kriminella bättre på att verka i det dolda

Kriminella inom bordellverksamhet har blivit bättre på att dölja sin brottslighet. Det säger kammaråklagare Anna-Lena Nilemar.

Under fredagen kom domen mot de inblandade i en kopplerihärva i Stockholm i oktober förra året. Tre av de dömda fick två månaders fängelse, en fick fem månader, och den femte dömdes till ett års fängelse. Alla fälldes för koppleri.

Hållit lägre profil
Kammaråklagare Anna-Lena Nilemar är inte nöjd med domen. Nilemar menar att det har varit svårt att hitta bevis eftersom flera av de inblandade den här gången har dolt sin verksamhet mer än tidigare. Bland annat har hallickarna hållit en lägre profil än vanligt när de har hanterat pengar.

– I tidigare fall har man mera haft en verksamhet där man konkret har kunnat följa, där man sett sammanträffanden och överlämnanden av pengar, och där man haft transaktioner som man kunnat härleda till just koppleriverksamheten, säger kammaråklagare Anna-Lena Nilemar.

– I det här fallet, och det påtalade jag i tingsrätten, så har vi inte den typen av bevisning. Vi har mycket penningtransationer, men vi kan inte härleda dem exakt till den här koppleriverksamheten

Johanna Sjöqvist, Radio Stockholm
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista