Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Planerad reavinsthöjning skapar oro

Regeringens planer på att höja reavinstskatten har fått många oroliga att ringa till Skatteverket. Många undrar hur de ska göra med sin uppskjutna skatt och om det går att betala in i förväg.

– Vi har ju ganska många som ringer till Skatteupplysningen och undrar vad det kan bli för konsekvenser för deras del, de förslag som ligger ute nu, säger Elisabeth Tynelius Ståhlbom, chef för Skatteupplysningen.

Frågetecknen hopar sig
För de som någon gång sålt eller kommer att sälja sitt hus så hopar sig nu frågetecknen kring reavinstskatten, alltså den skatt man får betala på husets värdeökning som i många fall skett sedan man köpte.
Många har utnyttjat möjligheten att skjuta upp den här skatten, och när regeringen nu aviserat förändringar så skapar det oro, konstaterar Elisabeth Tynelius Ståhlbom.

– Det är klart, i och med att det är ganska många som ringer så är det en fråga som intresserar många, säger hon.

Vad är det folk vill veta?

– Det är framför allt om de ska återföra sina uppskov nu eller om de ska vänta. Det tror jag är den största frågan.

För att finansiera avskaffandet av fastighetsskatten så aviserade regeringen tidigare i våras att man tänkte höja reavinstskatten från 20 till 30 procent. Men nyligen kom ett nytt bud från regeringen där skatten bara höjs till 25 procent, men samtidigt ska de som har uppskjuten reavinstskatt istället betala en ränta varje år på nästan 2 procent.

2008
Men vad ger Skatteverket för råd. Ja, eftersom det här än så länge bara är förslag som inte ens börjat behandlas, så tycker Lars Tegman vid Skatteverkets rättsavdelning, att man ska sitta lugnt i båten.

– Om det skulle bli som förslagen ser ut, då händer ingenting förrän inkomståret 2008, så då kan man när deklarationen ska lämnas i maj 2008 som avser inkomståret 2007 i lugn och ro funder på hur man ska ha det, säger han.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".