Svensk belgisk blå-tjur.

Eget slakteri för belgisk blå-uppfödare

Svenska uppfödare av köttdjuret belgisk blå planerar att starta eget slakteri. Enligt Svenska belgisk blå-föreningen är de nuvarande slakteriernas gemensamma ställningstagande, att inte ta emot djur med inslag av belgisk blå, diskriminerande mot uppfödarna.

Kaj Jönsson, uppfödare och kassör i Svenska belgisk blå-föreningen, säger att det därför är nödvändigt att starta ett eget slakteri.

– Vi har inte en chans utan det här, vi har inte det alltså.

Kaj Jönsson är en av runt 70 medlemmar som är aktiva i Svenska belgisk blå-föreningen. Enligt gällande EG-lagstiftning är det inte olagligt att föda upp belgisk blå i Sverige och intresset för det genförändrade köttdjuret bara växer.  

Känner sig diskriminerade
Men landets slakterier tar moraliskt avstånd från belgisk blå och har skärpt reglerna kring mottagandet av kreatur. Bland annat måste leverantören skriva under ett intyg om att det djur som lämnas till slakteriet inte innehåller någon del belgisk blå. Det här anser föreningen är diskriminerande och planerar nu alltså att starta ett eget slakteri. Enligt Kaj Jönsson kommer de inte behöva dölja avsändaren. 

– Jag tror det är jättebra saluföring, det är jag helt övertygad om. För det är så mycket skriverier och smutskastning, och folk som har lite i skallen, de vill ju gärna prova att göra sig en egen bild.  

Men Åke Rutegård, vd på slakteriernas branschorganisation Kött och Charkföretagen har svårt att se någon framtida framgång för slakteriet. 

– Det är många som har pratat om att starta nya, mindre slakterier, men kostnaderna är mycket, mycket stora, så det gäller att man har betydande marknadstillträde och betydande intäkter för att det ska finansieras ett sådant projekt. Lycka till, säger han. 

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".