Analytikern som tror på Ericsson

De av Ericsson aktieägare som var med i nyemissionen har hitills vunnit på det. Ericssons aktiekurs har mer än fördubblats, till 8 kronor och 75 öre. Och det finns aktieanalytiker som tror på att kursen kommer stiga ännu mycket mer. Den mest optimistiske av alla är Per Lindberg på Dresdner Bank i London.
– Aktien är egentligen värd 40 kronor och det är aktieanalytikernas och inte Ericssons fel att värdet är så lågt, säger Per Lindberg. Per Lindberg har under de senaste åren varit en liten udda fågel bland aktienanalytikerna, med ett förflutet som anställd på Ericsson har han nästan jämt varit mest positiv av alla till Ericsson, och han har under de senaste dåliga åren behållit rådet att köpa Ericsson, upp till en mycket högre kurs än många andra. För det är stor osäkerhet och oenighet om vad en aktie är värd. Den amerikanska banken Morgan Stanley tillhör de mest pessimistiska och tycker att Ericsson-aktien knappt är värd fyra kronor, hela tio gånger mindre än vad Per Lindberg tror. Han är kritisk till sina kolleger och menar att de bara sneglar på varandra i rädsla att ha fel och att det förvärra krisen för Ericsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".