Perus lärare strejkar mot kunskapstest

Lärarna har utlyst en generalstrejk i protest mot en lag som sätter lönen i relation till kompetens. En polemisk lag i ett land där en tredjedel av lärarna själva har svårt att förstå vad de läser.

Under de senaste fem åren har lärarlönerna i Peru nästan fördubblats. Men lönerna är fortfarande upprörande låga, men upprörande är också den låga kvaliteten på undervisningen.

Inkompetenta lärare
En stort upplagd undersökning visade nyligen att en tredjedel av de peruanska lärarna inte behärskar elementär matematik och har svårt att förstå vad de läser.

Perus president Alan Garcia har bestämt sig för att försöka angripa bägge problemen i en och samma lag.

Det ska ske genom att lärarna får bättre möjlighet till fortbildning, men också att deras förmåga utsätts för regelbundna utvärderingar. Bättre resultat i utvärderingen ger ordentliga lönelyft.

Sutep upprörda
Men en lärare som underkänns i tre utvärderingar i rad förlorar i stället sitt jobb. Det är det som har fått det peruanska lärarfacket, Sutep, landets starkaste fackliga organisation, att sparka bakut.

Men Sutep motsätter sig inte bara att en lärare som misslyckas ska kunna avskedas, utan att lärarna över huvud taget ska kunna utvärderas. ”En aggression mot lärarnas värdighet och anställningstrygghet” säger Sutep.

Andra menar istället att Suteps strejk är en aggression mot de peruanska skolelevernas rätt till bra undervisning.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".