Vattnet sjunker undan i Skåne

Efter två dagars intensivt regn börjar nu situationen kring översvämningarna i Skåne lugna sig. Tågen går igen och de flesta vägar är nu öppna.

Vägarbetaren Ronny Jönsson är ute och inspekterar skadorna på det Skånska vägnätet.

– Nu sopar vi vägarna efter översvämningarna. Det har kommit avloppsvatten på vägarna och det är rätt slirigt här, säger han.

Vilka skador har du sett?

– Utspillningar runt brunnar och asfalten har gett sig på något ställe.  

Vad kan man göra åt det här?

– Det gäller att hålla pumparna i gång.

Det har slutat regna, och mellan molnen så tittar till och med solen fram då och då. Läget i Skåne börjar så smått att närma sig det normala efter gårdagens kraftiga regnoväder.

Fortfarande är ett femtontal vägar avstängda, men det rör sig framförallt om mindre vägar. Motorvägarna och europavägarna är alla öppna.

Tågen går som vanligt
Också tågtrafiken går som vanligt. Under fredagen stängdes den av mellan Landskrona och Helsingborg efter att banvallen blivit underminerad och riskerade att rasa.  Ett spår är nu öppet och enligt Banverket finns det inte längre någon rasrisk

På SOS Alarm har man det lugnare, och Räddningstjänsten börjar nu också få tid att hjälpa de villaägare vars källare är översvämmade.

Avloppsvatten
I Bjuvs kommun i nordvästra Skåne är reningsverket fortfarande utslaget, och avloppsvatten från tusentals bostäder rinner fortfarande orenat ut i Rönne å. Man väntar fortfarande på att vattnet ska sjunka undan innan man kan inleda reparationsarbetet

Enligt SMHI:s prognoser så kommer det att vara mulet över Skåne på lördagen och under kvällen kan det bli något mer regn framförallt i norra och mellersta Skåne.

David Rasmusson, SR Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista