Fjällvandrare har sämre erfarenhet

Nu börjar högsäsongen för fjällvandring och det väcker en viss oro hos Alpina fjällräddningsgruppen i Kiruna. Fler och fler som ger sig ut i fjällen är ovana vid friluftsliv samtidigt som det blir vanligare med extrema prestationer.

– Det är alldeles för mycket folk som tror för mycket om sig själva. Som inte riktigt inser vilka fjäll vi har här och vilka förhållanden som kan råda här med väder och vind. Det är ovana människor som det är mest av, säger Stefan Nilsson, Alpina fjällräddningsgruppen i Kiruna

Sämre erfarenhet
Den typiska fjällvandraren som var vanlig för femton år sedan, som återkom år efter år och byggde upp erfarenhet, blir allt mer sällsynt.

Samtidigt ökar dem som är ute efter mer och mer extrema utmaningar.

– Det är mycket prestationsbetingat, de turer som folk gör. Man ska gå från A till B på en viss tid och kanske att man ska slå någon bekants tid.

– En vanlig risk är att man inte tillräckligt med tid, inga reservdagar att ta av. Så provar man och ger sig iväg och då är det lätt att olyckor sker.

Tio olyckor per år
Den alpina fjällräddningen i Kiruna rycker ut på ungefär tio olyckor per år, de flesta i Kebnekaiseområdet, men deras arbetsområde sträcker sig ända ner till Tärnaby.

Även om inte antalet utryckningar har ökat så har andelen allvarliga olyckor med dödlig utgång gjort det.

– Det har ökat markant de sista fem-sex åren.

De senaste tio åren har 18 personer dött i olyckor i Norrbottensfjällen.

Mycket information
Stefan Nilsson tror att information på internet, annonser och tv-program lockar till att försöka sig på extrema prestationer i fjällvärlden.

Han har också en förklaring till varför fler är fjällovana.

– Man vill gärna ha mycket upplevelser på kort tid. Det är så stort utbud av vad man kan göra på sin lediga tid så det är inte lika naturligt friluftsliv som det har varit tidigare.

Nu på sommaren är alpina fjällräddningen extra på sin vakt och Stefan Nilsson har sin utryckningsväska välpackad.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".