Försäkringsbolag nedringda efter regnet

Försäkringsbolagen är nerringda av husägare i södra Sverige som har fått sina källare översvämmade efter de senaste dagarnas kraftiga regn.

De flesta, men inte alla, kan räkna med att få ersättning.

En som drabbats är Lie Nilsson som bor i en nybyggd lägenhet i Hjärup utanför Lund.

– När jag kommer in hör jag precis värsta skyfallet och då tänkte jag ”vad är detta?”. Jag går till i badrummet och när jag tittar in i badrummet så har hela taket trillat in. Allting ligger i badkaret.

Trängt in genom brunnar
Om Lie Nilsson kommer att få ersättning för skadorna i lägenheten är fortfarande oklart. Enligt försäkringsbolagens regler så måste vattnet ha trängt in genom en så kallad naturlig öppning, till exempel genom en dörr eller en översvämmad golvbrunn, för att ersättning ska betalas ut.

Om vattnet i stället kommit in genom till exempel väggarna, då blir det ingen ersättning berättar Inger Roth, som är teamleader för privatskador på Länsförsäkringar i Skåne.

– Då har man ofta fel på sin dränering, och tyvärr är det inget som går på försäkringen.

Hur många tror du inte kommer att få någon ersättning?

– I de flesta fallen har det kommit genom brunnarna och runnit in så det är få som det kommit genom dräneringen. Det är nog inte många som inte får någon ersättning.

Dyr affär
Men även om ersättning betalas så kan översvämningen bli en dyr affär. Reglerna skiljer sig lite mellan försäkringsbolagen, men hos till exempel Länsförsäkringar så måste man betala tio procent av sanerings- och reparationskostnaderna, dock lägst 10 000 kronor.

Hur stora skador som uppstått efter de senaste dagarnas regnande är fortfarande svårt att säga, men inom några dagar hoppas Inger Roth att läget ska börja klarna.

– När kunderna återkommer i nästa vecka och vi ska börja besiktiga, då först kan man veta vad det här kommer att innebära.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

I samarbete med SR Malmöhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".