Republikaner kritiserar Irakkriget

I USA hårdnar den inrikespolitiska debatten om Irakkriget. Flera av president Bush republikanska partikamrater har på senare tid börjat kritisera kriget.

Demokraterna förbereder nya åtgärder och samtidigt varnar generalerna i Irak för kaos om trupperna börjar tas hem för tidigt.

”Jag efterlyser en ny strategi i Irak som kan få våra trupper att på sikt komma hem.” Så sa den republikanske senatorn Peter Domenici från delstaten New Mexico tidigare i veckan och under lördagen kom liknande tongångar från två andra republikanska senatorer som intervjuades av tidningen Los Angeles Times.

Kritik mot kriget
De tre är nu flera i en lång rad av inflytelserika partikamrater till president Bush i senaten som öppet kritiserar hur kriget förs och kräver en förändring.

President Bush fortsatte dock i veckan att be de sina i kongressen om tålamod till september då den rapport om effekterna av den truppförstärkning i Irak som genomförts under våren, ska presenteras.

Våldet kan eskalera
De amerikanska generalerna som leder striderna i Irak har på senare tid förekommit flitigt i media här i USA för att berätta om de förbättringar av läget i kriget som de upplever finns nu. Flera av dem varnar för att våldet snabbt skulle bli ännu kraftigare om trupperna skulle minskas nu.

– Våra motståndare skulle ta tillbaka mark, skapa fristäder där de kan göra ännu fler bomber och sedan utlösa dem i Bagdad, ja, det skulle bli en enda röra, säger den höge generalen Rick Lynch.

Irakfrågan kommer stå högt på den inrikespolitiska agendan även den kommande veckan. Då ska kongressen börja debattera och sen fatta beslut om försvarets pengar och demokraterna hoppas att i det beslutet kunna återinföra ett krav på en tidtabell för när trupperna ska börjas tas hem.

Presidentens veto
De försökte ju med det tidigare i år, men då använde presidenten sitt veto och demokraterna kunde inte samla ihop tillräckligt med röster för att upphäva det.

Den senaste tidens kritik från republikanskt håll ger demokraterna hopp om att kunna övertyga tillräckligt många republikaner att nu rösta med dem och mot presidenten i den här frågan.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".