Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga storregioner under de närmsta åren

Publicerat lördag 7 juli 2007 kl 17.24

De som vill ha kvar ansvaret för sjukvården på lokal nivå, kan andas ut. Det blir inga fler storregioner istället för dagens län och landsting, åtminstone inte under de närmaste åren.

Den borgerliga alliansen har enats om att lägga Ansvarskommitténs förslag i malpåse.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann säger att alliansen är överens om ett nej till en centralt dirigerad organisation.

– Vad vi markerar i dag är att vi är helt överens om att vi inte från regeringens håll ska dirigera fram en ny regionkarta för Sverige. Det måste komma underifrån. Medborgare, kommuner och landsting, där måste man hitta den egna utvecklingskraften.

Storregioner
Enligt Ansvarskommitténs förslag skulle dagens län och landsting ersättas av mellan sex och nio storregioner, bland annat för att öka möjligheterna till sjukvård på lika villkor i landet.

Förslaget är nu ute på bred remiss.

Redan innan remissinstansen sagt sitt förklarar regeringen på lördagen att den är enigt kritisk mot statligt inrättade storregioner. De vill att regionerna själva ska utveckla sin organisation.

Lyssna på gräsrötterna
Därför har man också tillsatt en statlig samordnare som ska lyssna på gräsrötterna ute i län och landsting.

Mats Svegfors, ordförande i Ansvarskommittén, som fått bakläxa på sitt arbete är ändå inte besviken.

– Det är oerhört viktigt att veta sin roll. Jag har en tjänstemannaroll och nu är det politiken som äger frågorna och politiken måste ta ansvar från sina förutsättningar för att fortsätta processen.

Hur ser du på värdet av det omfattande arbete ni gjort?

– Vi har ägnat fyra år åt att analysera genom hela frågekomplexet. Nu är det en del av detta som är i fokus, nämligen de större regionerna. Det är inte oviktigt utan det blir en slags grundbult i förslaget. Det är väldigt svårt att förverkliga andra viktiga delar om man inte förverkligar det här med större regioner, men jag är övertygad om att vi går mot större regioner.

– De små landstingen kommer att visa sig vara för små för den extremt krävande och synnerligen svåra utvecklingen när det gäller sjukvården. Jag tror att det är frågan om hur vi kommer dit, hur rak vägen ska bli.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".